Kdo se pohybuje v kávové komunitě, s velkou pravděpodobností narazil na termín cupping. Ne každý však tuší, co se pod názvem skrývá. Přitom cupping je velmi užitečný nástroj pro hodnocení kávy a může být i skvělou zábavou. Pojďme se na to podívat blíž.
Cupping je degustace kávy za dodržení konkrétních postupů a podmínek. Pomocí něj se zjišťuje kvalita kávových zrn a hodnotí se chuťové vlastnosti kávy. Cupping je standardní metodou, kterou využívají samotní pěstitelé kávy, nákupčí, pražírny i baristé.
Právě cupping nám pomáhá rozhodovat i o tom, zda je káva výběrová, či nikoliv. Pojem výběrová skloňujeme na blogu často, alespoň tak budete mít v celé věci trochu více jasno. Zjednodušeně řečeno, výběrová káva je ta, která při hodnocení dostáhne alespoň 80 bodů na stobodové stupnici. Pokud má bodů méně, označujeme ji jako kávu komoditní.
Jak probíhá cupping
Co je cupping, už víme a teď pojďme nahlédnout přímo na samotný proces. Získáte tak přehled, co celá procedura obnáší, navíc si degustaci můžete vyzkoušet sami doma nebo třeba s kolegy v kanceláři. Není se čeho bát, cupping není žádná věda.
V první řadě je důležité mít více druhů káv, abyste měli možnost porovnávat. Zkuste rozdílné země i metody zpracování. Nebo naopak zvolte kávy ze stejné země, i tady můžete být kolikrát velmi překvapeni, nicméně toto je spíše pro pokročilejší ochutnávače. Na úvod je dobré začít s pestřejší chuťovou a aromatickou paletou.
Co dále potřebujeme na cupping?
- mlýnek na kávu (stačí ruční s konzistentním mletím)
- váhu s přesností na 0,1 gramu
- cuppingové lžičky
- cuppingové misky
- konvici na horkou vodu
A teď pojďme na samotný proces cuppingu
- Z každého druhu kávy nameleme 13 gramů kávy, kterou nasypeme do misek. Hrubost mletí malinko jemnější než na přípravu V60 či aeropressu. Každou z misek zalijeme 180g vroucí vody a necháme přesně 4 minuty louhovat.
- Po uplynutí doby je potřeba tzv. prolomit krustu kávové sedliny na samotném povrchu. Tím docílíme toho, že se uvolní kávové aroma.
- Už v tento moment můžeme vnímat různé vůně jednotlivých káv, nicméně ještě pokračujeme.
- Čeká se zhruba dalších 12 minut, kdy už je káva příjemná na pití. Jak chuťově tak i teplotně. V tento moment kávu nabereme cuppingovou lžící a krátce a intenzivně srkneme. Tím zaručíme, že se chuť kávy dostane v ústech na všechna patřičná místa, aby její hodnocení bylo co nejobjektivnější.
- Takhle ochutnáme všechny kávy, doporučujeme se k jednotlivým vzorkům vracet víckrát. Své postřehy si můžete zapisovat a následně diskutovat s ostatními.
Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!
Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.
TIPY na přípravu domácí kávy:
- Od ristretta až po flat white: Poznáte kávové nápoje na bázi espressa?
- Připravte si kávu v Chemexu
- Moka konvička - kávičkářský kult venkova
- Kapky plné chuti - filtrovaná káva s Hario V60
- Aeropress: I ruční kávovar umí výbornou kávu
- French press: 7 kroků k chuťově dokonalé kávě
- Cold Brew Coffee - Unikátní kofeinové osvěžení
- 10 osvěžujících receptů na ledovou kávu z celého světa