Investování do kávy: Proč a jak se zaměřit na tento vzrušující trh

Že je káva celosvětově velmi oblíbeným nápojem, to je nezpochybnitelný fakt. Věděli jste však, že je také atraktivní investiční příležitostí? Ať už jste milovník kávy, nebo hledáte rozšíření svého investičního portfolia, káva nabízí zajímavé možnosti.

V tomto článku se podíváme na různé způsoby, jak můžete investovat do kávy, a na to, co byste měli zvážit předtím, než se rozhodnete pro tuto cestu.

Káva jako komodita na trzích

Káva je jednou z nejvíce obchodovaných zemědělských komodit na světě a je kótována na dvou hlavních trzích: Intercontinental Exchange (ICE) pro kávu typu arabica a New York Mercantile Exchange (NYMEX) pro kávu typu robusta.

Cena kávy je ovlivněna mnoha faktory, včetně počasí v hlavních pěstovatelských oblastech, politických událostí a měnících se tržních trendů. Tyto ceny přímo ovlivňují náklady na zelené zrno, které kupujeme jako pražírna, a nutí nás být ostražití a adaptabilní v našich nákupních strategiích.

investovani-do-kavy

 

Dva způsoby investování do kávy: Day Trading vs. Dlouhodobé investování

Investice do kávy může probíhat dvěma způsoby: prostřednictvím day tradingu (obchodování během jednoho dne) nebo jako dlouhodobé investování.

  1. Day Trading:
    • Day trading se zaměřuje na krátkodobé pohyby cen kávy na trzích. Obchodníci s day tradingem kupují a prodávají kávové kontrakty během jednoho obchodního dne s cílem zisku z malých cenových změn. Tento typ obchodování vyžaduje pečlivé sledování tržních trendů a může být velmi rizikový, protože ceny kávy mohou být extrémně volatilní.
  2. Dlouhodobé investování:
    • Na druhou stranu, dlouhodobé investování zahrnuje držení kávových ETF nebo jiných investičních nástrojů po delší dobu. Tento přístup je méně náročný na denní monitoring a obvykle se zaměřuje na využití dlouhodobých trendů a růstu celkové spotřeby kávy. Dlouhodobí investoři jsou obvykle méně ovlivněni krátkodobou volatilitou a hledají stabilní výnosy z růstových trendů.

Investování přes ETF a další fondy

Pro ty, kteří nechtějí obchodovat přímo na komoditních trzích, existují různé investiční fondy a Exchange-Traded Funds (ETF), které se zaměřují na kávu nebo zemědělské produkty obecně. ETF jako iPath Series B Bloomberg Coffee Subindex Total Return ETN (JO) nebo iPath Pure Beta Coffee ETN (CAFE) umožňují investorům získat expozici vůči cenám kávy bez nutnosti nakupovat fyzickou kávu nebo obchodovat futures kontrakty.

coffee-trading

 

Co zvážit při investování do kávy

  • Volatilita trhu: Kávový trh může být velmi volatilní. Ceny mohou výrazně kolísat kvůli změnám ve výrobě, exportních regulacích nebo klimatických podmínkách. Investoři by měli být připraveni na možnost rychlých změn cen.
  • Dlouhodobý výhled: Přestože kávový trh může nabízet atraktivní krátkodobé příležitosti, je důležité přistupovat k investici s dlouhodobým výhledem. Globální spotřeba kávy stále roste, což může být dobrým znamením pro dlouhodobé investory.
  • Diverzifikace: Jak u všech investic, i u kávy je klíčová diverzifikace. Neměli byste investovat všechny své prostředky do jedné komodity, ale měli byste kávu zahrnout jako součást širšího investičního portfolia.

Investování do kávy může být vzrušujícím způsobem, jak rozšířit vaše investiční horizonty. Ať už jste nadšenec do kávy, který chce zůstat spojen s průmyslem, nebo zkušený investor hledající nové příležitosti, káva nabízí řadu možností pro zvážení. Jak s každou investicí, i zde je důležité provést důkladný výzkum a zvážit všechna rizika.

Dlouho jsem přemýšlel, zda tento text na blog vůbec dávat. Ale osobně si myslím, že by byla škoda téma investic do kávy nezmínit. 

TIPY na přípravu domácí kávy:

COFFEESPOT do kavárny

mahr1

Individuální přístup je přesně to, na čem stavíme spolupráci. A baví nás to.

Jiří Mahr

E-mail: mahr@coffeespot.cz

Tel: +420 739 661 020
(8:00 - 17:00 hod.)

Chci COFFEESPOT