Moravská pražírna výběrové kávy COFFEESPOT
Kávu střežíme od zrnka na plantáži až k lahodnému šálku na vašem stole.
Magazín - Jankoviny x Kávoviny - ke stáhnutí zde
Protože kávu milujeme, respektujeme každé její zrnko. Jeho jedinečnost, původ i specifickou chuť. Od roku 2011 pro vás vybíráme a pražíme jen ta nejlepší. Abyste už s prvním usrknutím cítili, že jsme do naší kávy dali všechno, a u posledního se s ní hořkosladce loučili.
Staráme se
Kávu vybíráme jen od dodavatelů, kterým věříme. Víme, že se nestarají jen o zisk, ale také o samotné pěstitele. S kvalitou zrn se tak zlepšují i životní podmínky místních.
Spoustu z nich jsme osobně navštívili a viděli jsme, jak obrovské pokroky zažívají. Jen taková káva nám dává smysl.
Budujeme vztahy
Možná nejsme rodina pokrevní, ale v žilách nám všem koluje stejná káva – a to je znát.
Baví nás, co děláme a kdo všechno naši pražírnu tvoří. Díky tomu máme opravdu blízký vztah jak tady mezi sebou, tak s našimi dodavateli z celého světa. A za ta léta si troufáme tvrdit, že ho máme i s vámi.
Poctivě pražíme
Pražíme každý den po malých várkách – aby byla káva od nás pořád čerstvá. Pomáhá nám s tím prvotřídní pražička Loring. A také zakladatel Jirka, který 10 let pražil každé naše zrnko. Ani dnes od nás neodejde nic, co by on sám neochutnal a neschválil.
Pražírna
Místo, kde to všechno vzniká. Ve vzduchu je tady cítit nejen čerstvě upražená káva, ale taky soustředění. Sebemenší detail nebo odchylka se později projeví v šálku. A to je přesně ten důvod, proč nás to tak baví.
Ke každému zrnku přistupujeme s respektem, který si plně zaslouží. Tak jako všichni, kteří se podílejí na tom, že může být ve vašem šálku.
1) Každý den je jiný
Stejně jako naše kávy a jejich způsob pražení. Pro každou hledáme ideální poměr času a teploty, abychom odkryli jejich plný potenciál. A ten mají obrovský, protože vybíráme zrnka z těch nejlepších plantáží světa.
2) Spojení moderních technologií a zkušeností
Pražič musí svému stroji stoprocentně věřit. Být si jistý jeho přesností a dobře ho znát. Proto se spoléháme na jednu z nejlepších pražiček na světě – Loring.
Nakonec je to ale stejně pražič, který všechno nastavuje a hlídá. Jeho schopnosti a znalosti jsou to, co nejvíc ovlivňuje výslednou chuť i aroma. Celých 11 let každé zrnko pražil náš zakladatel Jirka. Svoje zkušenosti i pražičku předal dál, ale dodnes na vše dohlíží.
3) Kontrolujeme a ochutnáváme
Po upražení necháme kávu pár hodin odpočinout. Během nich vychladne a zastaví se procesy, které pražení nastartovalo. Potom každou várku poctivě ochutnáváme – jen tak si můžeme být jistí její kvalitou. Degustací ale kontrola zdaleka nekončí.
Hlídáme teplotu i vlhkost okolního vzduchu. Kávu skladujeme v ideálních podmínkách, díky kterým neztrácí cenné vlastnosti.
4) Čerstvá až do šálku
Kávu balíme do třívrstvých sáčků se zipem a jednosměrným ventilem. Zrnka tak můžou dýchat, ale zároveň nezvětrají. V kombinaci s každodenním pražením malých várek je to pro chuť ideální. A vy si díky tomu můžete užít opravdu čerstvou kávu.