V dnešním přetechnizovaném světě považuje hodně spotřebitelů alternativní metody přípravy kávy za podřadné a rozhodnou se pořídit si domácí espresso kávovar. Po nějaké době porovnávání chutí ale nakonec stejně zjistí, že káva nechutná zdaleka tak dobře jako v jejich oblíbené kavárně. Profesionální pákové kávovary stojí ještě mnohonásobně více a tento rozdíl se pak promítne i v kvalitě připraveného espressa.
My jsme si postupem času ověřili, že i v domácích podmínkách lze připravit výbornou kávu. Řešením jsou „alternativní metody přípravy“, které jsou finančně dostupné a na postup jednoduché. V kombinaci s ručním mlýnkem se pak z obyčejné přípravy kávy může stát krásný rituál a chvíle odpočinku.
Při domácí přípravě kávy lze využít několik metod, které se liší jak postupem přípravy, tak výslednou chutí. Pokud máte rádi opravdu silnou kávu, která by se alespoň trochu přiblížila intenzivnímu šálku espressa, můžete zkusit moka konvičku.
Dalším běžným zařízením je french press, jehož výhoda spočívá v jednoduchosti a díky malým částečkám, které se dostanou do šálku, má káva plnou a hutnou chuť.
Návod: French press: 7 kroků k chuťově dokonalé kávě
Pokud naopak toužíte po jemné a čisté chuti, výborným pomocníkem vám bude kuželovitý trychtýř Hario V60 nebo Melita, kde káva přeteče přes papírový filtr a do šálku se tak nedostanou ani ty nejmenší mikročástice.
V posledních letech se stal populární Aeropress, který nabízí nepřeberné množství postupů a chutí. Je snadný na údržbu a výborný pro uvaření jednoho šálku.
Kromě uvedených metod existuje celá řada dalších a je pak na každém, aby si zvolil tu nejvhodnější. Pamatujte, že příprava kávy doma by měla být zábava a měla by navozovat pohodu a klidnou atmosféru.