V posledních měsících jsme svědky výrazného nárůstu cen kávy na světových trzích. Cena arabiky s dodáním v příštím měsíci na newyorské burze dosáhla téměř 4,15 dolaru (100 Kč) za libru, což představuje historický rekord. Co ale s tím?
Proč káva zdražuje?
Už jsme o tom psali dříve. Stručně si to tedy jen shrneme. Hlavním důvodem tohoto zdražování jsou klimatické změny, které negativně ovlivňují produkci kávy v klíčových pěstitelských oblastech.
Například v Brazílii, největším producentovi kávy, došlo v roce 2021 k poklesu úrody arabiky o třetinu kvůli nepříznivému počasí. Podle studie vědců z Curyšské univerzity se do roku 2050 očekává drastický pokles vhodných oblastí pro pěstování kávy arabica v důsledku klimatických změn.
Jaké jsou možné dopady v horizontu 5 let?
Pokud budou současné trendy pokračovat, můžeme očekávat, že se arabika stane luxusnějším zbožím s vyšší cenou. To by mohlo vést k posunu spotřebitelských preferencí směrem k levnějším alternativám, jako je robusta, která je odolnější vůči klimatickým změnám, avšak s odlišným chuťovým profilem.
Někteří producenti již pracují na šlechtění nových odrůd, které kombinují vlastnosti arabiky a robusty, aby dosáhli odolnosti vůči nepříznivým podmínkám a zároveň zachovali požadovanou chuť.
TIP na článek: Srovnání kávy Arabiky a Robusty
Potenciál robusty přiblížit se chuti arabiky
Robusta je známá svou odolností a vyšším obsahem kofeinu, avšak její chuť je často považována za méně jemnou ve srovnání s arabikou. Nicméně, díky moderním metodám zpracování a pražení, je možné dosáhnout výrazného zlepšení chuťového profilu robusty.
Správným přístupem lze robustu přiblížit chuťovým vlastnostem arabiky, což by mohlo nabídnout cenově dostupnější alternativu pro spotřebitele kvalitní kávy.
Šlechtění nových odrůd jako řešení
V reakci na klimatické výzvy se vědci zaměřují na šlechtění nových odrůd kávy. Jedním z příkladů je hybrid Timoru, který kombinuje genetické vlastnosti arabiky a robusty, čímž zvyšuje odolnost rostlin vůči chorobám a nepříznivým podmínkám.
Další perspektivní odrůdou je Coffea liberica var. dewevrei, která je schopna růst v teplejších a sušších oblastech a v případě důsledné péče nabízí chuťový profil blízký arabice.
Prahnete po silné, chuťově vyvážené kávě?
Ochutnejte směs obou druhů, naši vyladěnou směs STRONG - espresso směs
Silná chuť, ale báječně jemná crema. Ideál na pořádné espresso s chutí hořké čokolády, zemitosti a jemným kouřovým nádechem.
Co to znamená pro milovníky kávy?
Pro spotřebitele to může znamenat vyšší ceny za kvalitní arabiku a možnou změnu v nabídce směrem k alternativním odrůdám. Pro pražírny a prodejce je důležité sledovat tyto trendy a případně rozšířit sortiment o nové, odolnější odrůdy, které mohou výhledově nabídnout zajímavé chuťové zážitky i v měnících se podmínkách.
Káva se mění, ale svět se točí dál
Ačkoliv se může zdát, že svět výběrové kávy prochází dramatickými změnami, není důvod k obavám. Vše má svůj přirozený vývoj a trh si vždy najde cestu, jak se přizpůsobit novým podmínkám.
Možná si v budoucnu budeme muset zvyknout na jiné chutě a nové odrůdy, ale právě v tom spočívá kouzlo výběrové kávy – neustálý vývoj, objevování a hledání nových cest. Je tak opět na co se těšit.
COFFEESPOT do kavárny
Individuální přístup je přesně to, na čem stavíme spolupráci. A baví nás to.
Jiří Mahr
E-mail: mahr@coffeespot.cz
Tel: +420 739 661 020
(8:00 - 17:00 hod.)