Hotovou kávu už si znovu neohřívejte!

Káva je pro mnoho z nás každodenním rituálem, který nám přináší nejen dávku energie, ale i chuťový požitek. V dnešní uspěchané době se však často stává, že si připravíme šálek, ale nestihneme ho vypít hned. A tak přichází na řadu mikrovlnka nebo ohřívání v hrnci. Ale je to skutečně dobrý nápad? V tomto článku si vysvětlíme, proč byste se měli vyhnout ohřívání kávy a proč je nejlepší si ji vždy připravit čerstvou.

Ztráta chuťových vlastností

Káva je komplexní nápoj plný aromatických a chuťových složek. Tyto složky jsou velmi citlivé na teplotu a čas. Když kávu ohříváte, dochází k degradaci těchto látek, což vede k výrazné ztrátě původní chuti a vůně.

Při prvním vaření se z kávy uvolní všechny esenciální oleje a chutě, které tvoří její charakter. Opakovaným ohříváním však dochází k oxidaci a rozkladu těchto složek, což způsobí, že káva bude hořká a nepříjemná.

ohrivani-kavy

 

Zvýšená hořkost

Jedním z hlavních důvodů, proč byste neměli ohřívat kávu, je zvýšení hořkosti. Kávová zrna obsahují látky, jako jsou kyseliny a estery, které dodávají kávě její charakteristickou chuť. Při ohřívání se tyto látky rozkládají a přeměňují na nežádoucí sloučeniny, které mají výrazně hořkou chuť. To může výrazně ovlivnit váš zážitek z pití kávy a znehodnotit celý šálek.

 

Ztráta čerstvosti

Právě připravená káva má jedinečnou čerstvost, která se rychle vytrácí, jakmile káva začne chladnout. Když kávu ohřejete, ztracenou čerstvost už zpátky nezískáte. Naopak, ohříváním se uvolňují další sloučeniny, které negativně ovlivňují její chuť. Káva, která byla jednou uvařena, už nikdy nebude chutnat stejně dobře jako čerstvě připravená.

kava-na-cestach

 

Ztráta aromatických olejů

Aromatické oleje jsou jednou z nejdůležitějších složek, které dávají kávě její vůni a chuť. Tyto oleje se při ohřevu kávových zrn uvolňují, ale jsou velmi těkavé a rychle se rozkládají. Když kávu ohříváte, tyto oleje se dále rozkládají, což vede ke ztrátě aroma a chuti. Výsledkem je plochá, mdlá a nevýrazná káva.


Zdravotní aspekty

Opakované ohřívání kávy může mít také negativní vliv na vaše zdraví. Při ohřívání dochází k rozkladu některých sloučenin na látky, které mohou být škodlivé. Například některé studie naznačují, že ohřívání kávy může vést k tvorbě látek, které jsou spojovány s negativními zdravotními účinky, jako jsou volné radikály.

 

Závěr

Ohřívání kávy v mikrovlnce nebo na plotně nikdy nevrátí kávě její původní chuť a aroma. t, a to jak pro její chuťové vlastnosti, tak i pro váš celkový zážitek z její konzumace. Takže příště, až budete mít nedopitý šálek kávy, raději si připravte nový. Vaše chuťové pohárky vám za to poděkují.

COFFEESPOT do kavárny

mahr1

Individuální přístup je přesně to, na čem stavíme spolupráci. A baví nás to.

Jiří Mahr

E-mail: mahr@coffeespot.cz

Tel: +420 739 661 020
(8:00 - 17:00 hod.)

Chci COFFEESPOT