Pro někoho odpad, pro jiné lahůdka. Cascara je zajímavým hybridem, který rozhodně stojí za vyzkoušení. V našem článku vám nápoj, který balancuje mezi kávou a čajem, představíme do detailu.
Co je cascara a jak se liší od kávy
Pojmem cascara (což je španělský výraz pro slupku) se označují sušené obaly kávových třešní, z nichž se připravuje horký nápoj chuťově připomínající čaj. Jde tedy v podstatě o odpad přirozeně vyprodukovaný během zpracování kávy.
Chuť cascary
Na našem trhu najdete cascaru z Kostariky nebo Kolumbie. Cascara v naší nabídce je kolumbijská a jde o mix různých odrůd.
V chuti nejčastěji ucítíte šípky, ibišek i jemné tóny citrusů, rozinek nebo medu. Záleží, z jakých třešní cascara pochází. Chuť se tak opravdu blíží spíše čaji a není tolik intenzivní. Místo hořkosti či kyselosti v ní dominuje spíše sladkost.
Množství kofeinu v cascaře
Cascara by měla mít logicky podobně kofeinu jako káva, ale není tomu tak. V kávových slupkách je kofeinu výrazně míň. I to je jeden z důvodů její rostoucí popularity.
Jak moc vás tedy cascara nakopne? Pro porovnání vám poslouží naše mini tabulka.
objem v ml | obsah kofeinu v mg | |
---|---|---|
espresso | 30 | cca 60 |
filtr | 250 | cca 140 |
cascara | 250 | cca 25 |
Příprava cascary
Cascara se dá připravit v čajové konvičce se sítkem, případně v samotném nerezovém sítku. Nejjednodušší a asi nejpohodlnější je zvolit k přípravě cascary french press.
Do french pressu si nasypte 10 g cascary a zalijte je 350 ml vroucí vody.
Nechte louhovat 10—15 minut, poté stlačte sítko dolů a můžete rozlévat.
Dejte pozor, abyste cascaru nepřelouhovali. Získá pak zvláštní pachuť, která vám nemusí být příjemná.
Tip: Cascaru si můžete připravit i v létě na ledu a vytvořit si z ní osvěžující nápoj do parných dnů.
Zajímavost o cascaře
Cascara se na českém trhu objevila teprve před několika lety. To proto, že až do roku 2022 nebyla schválená k prodeji pro EU. A to i přesto, že sklady českých prodejců byly cascary plné. Za její prodej ale hrozily milionové pokuty, proto si nikdo netroufl.
V současné době stojí cascara o trochu méně než kávová zrnka a my doufáme, že její popularita bude jen stoupat.