Trendy v kávě přicházejí a odcházejí. Někdy jsou geniální (hello, espresso tonic), někdy trochu bizarní (doplňte si sami). A pak je tu něco, co vypadá jako novinka, ale ve skutečnosti jde jen o dobře utajený recept, který někteří baristé dělají už léta. A přesně takový je magic – malý velký australský HIT.
Co je to Magic?
Magic je něco jako menší, ale lepší flat white. Místo klasického double espressa se připravuje z double ristretto, což znamená kratší extrakci, menší objem, ale zato intenzivnější a sladší chuť.
Výsledek? Káva, která je plnější, komplexnější, tmavší, a hlavně – fakt dobrá.
Jak se magic připravuje?
Recept je vlastně směšně jednoduchý:
- Double ristretto – tedy dvě kratší extrakce espressa, obvykle maximálně 30 ml na jeden double shot.
- Mikropěna – mléko napěněné tak, aby bylo jemné a hedvábné a na povrchu se krásně zrcadlilo.
- Celkový objem – nejvíce 150 ml, fungují na to dobře sklenice na cortado.
Výsledkem je krásně tmavý a sladký nápoj, kde káva není přebitá mlékem, ale dokonale s ním spolupracuje. Když to uděláte správně, magic je fakt zážitkem. Kouzelným. A ano, musím (a vlastně chci) se neskromně přiznat, že přesně takhle flat white už několik let připravuji – jen jsem netušil, že nápoj oficiálně existuje a má svůj název. 🙂
Proč je Magic lepší než klasický flat white?
To je skvělá otázka. A odpověď je jednoduchá: víc chuti, míň vody.
Ristretto má vyšší koncentraci rozpustných látek než běžné espresso, což znamená, že se do nápoje dostane to nejlepší – sladkost, bohatost, plnost. Žádné řídké nic. Barva je navíc tmavší, což možná není vědecký argument, ale všichni víme, že tmavší věci chutnají líp.
A co osobně doporučuju udělat? Nechte si připravit nebo si sami udělejte standardní flat white a porovnejte si ho s “magicem”. A budu rád, když mi napíšete na mahr@coffeespot.cz vaše dojmy ze srovnání dvou velmi podobných nápojů.
Kde magic vznikl?
Austrálie, Melbourne. Město, kde jsou lidé tak posedlí kávou, že se tam flat white považuje za mainstream. Magic si oblíbili právě proto, že jim dá víc kávy na méně mléka – a to v optimální velikosti, aby to nebyl shot, ale ani kbelík mléčné pěny.
Měli byste magic zkusit?
Pokud máte rádi flat white, ale někdy si říkáte, že by mohl být ještě intenzivnější a sladší, odpověď je jasná: Ano. A pokud ho už takto děláte, gratuluju – buď vám fakt chutná kafe a experimenty jste se k tomu sami probojovali, nebo jste se prostě narodili na špatném kontinentu.
COFFEESPOT do kavárny
Individuální přístup je přesně to, na čem stavíme spolupráci. A baví nás to.
Jiří Mahr
E-mail: mahr@coffeespot.cz
Tel: +420 739 661 020
(8:00 - 17:00 hod.)