Výběrová káva (specialty coffee) je dynamický obor, který se neustále vyvíjí a přináší nové inovace a trendy. V pražírně COFFEESPOT sledujeme tyto změny s nadšením a chceme se s vámi podělit o několik aktuálních trendů, které formují svět kávy. Ať už jste milovníci kvalitní kávy nebo profesionálové v oboru, následující trendy by vám rozhodně neměly uniknout.
1. Soustředění na udržitelnost
Jedním z nejsilnějších trendů v oblasti specialty coffee je důraz na udržitelnost. Spotřebitelé stále více dbají na to, odkud jejich káva pochází a jaký má dopad na životní prostředí.
Pražírny a kavárny reagují zaváděním udržitelných postupů, jako je používání ekologických obalů, podpora fair trade programů a investice do obnovitelných zdrojů energie. Naposledy jsme takto řešili mimo jiné i naše nové kapsle, které jsou 100% rozložitelné.
Vybrat, vložit, zmáčknout, pochutnat si
Vyzkoušejte naše kávové kapsle a objevte nový rozměr chuti přímo u vás doma!
Vychutnat si espresso2. Experimentální metody zpracování
Tradiční metody zpracování kávy (promytá a naturální) jsou samozřejmě pořád oblíbené, ale stále častěji se objevují nové experimentální techniky. Fermentace, karbonická macerace nebo anaerobní procesy jsou nyní v kurzu.
Tyto metody umožňují získat z kávy unikátní chuťové profily, které zaujmou nejen odborníky, ale i běžné konzumenty.
3. Mikroloty a trasovatelnost
Konzumenti specialty coffee chtějí vědět, odkud jejich káva pochází, a oceňují možnost sledovat celý proces od farmy až po šálek. Mikroloty – malé šarže kávy z konkrétních farem nebo dokonce z konkrétních sekcí farmy – jsou na vzestupu.
Tento trend zdůrazňuje význam trasovatelnosti a autentičnosti, což vede ke vzniku úzkých vazeb mezi farmáři a pražírnami. Mrkněte se například na naši novou Indonésii, kterou máme v nabídce.
4. Inovace v přípravě kávy
Zákazníci dnes hledají nejen kvalitní kávu, ale i nové zážitky z její přípravy. Moderní vybavení, jako jsou pour-over sety inovativní espresso stroje, je stále žádanější. Automatizace a chytré technologie také pronikají do kaváren, kde baristé využívají pokročilé nástroje pro dosažení perfektní extrakce a konzistentního výsledku. Zmínit můžeme například automatický tamper PuQPress.
5. Rostoucí popularita kávových koktejlů
Káva už dávno není jen o espressu nebo cappuccinu. Kávové koktejly, které kombinují specialty coffee s alkoholem nebo nealkoholickými ingrediencemi, jsou stále populárnější. Tyto nápoje nabízejí nové a zajímavé chuťové zážitky a umožňují kavárnám rozšířit svou nabídku o něco neobvyklého.
Vzpomeňme třeba boom espresso toniců, které se velmi rychle zabydlely na naší půdě a nyní nechybí na menu téměř žádné kavárny s výběrovkou.
6. Bezodpadová káva
Zero waste je koncept, který zasahuje i do světa kávy. Kromě udržitelných obalů se stále více pozornosti věnuje snižování odpadu při samotné přípravě kávy. Například zbytky kávové sedliny jsou recyklovány nebo kompostovány, a některé kavárny dokonce nabízejí opakovaně plnitelné kapsle do kávovarů.
7. Vliv domácí přípravy kávy
Pandemie a s ní spojené omezení pohybu podnítily mnohé kávomilce k tomu, aby se stali odborníky na přípravu kávy v pohodlí domova. Tento trend vedl k nárůstu prodeje domácích kávovarů, mlýnků a dalšího příslušenství. Spotřebitelé jsou nyní ochotnější investovat do kvalitního vybavení a hledat nejlepší způsoby, jak si připravit dokonalý šálek doma.
Závěrem…
Specialty coffee se neustále mění a přizpůsobuje novým požadavkům trhu. Udržitelnost, inovace a důraz na kvalitu a trasovatelnost jsou klíčové faktory, které formují budoucnost tohoto oboru. V pražírně COFFEESPOT se snažíme držet krok s těmito trendy, abychom vám mohli nabídnout nejen vynikající kávu, ale i jedinečný zážitek z jejího pití.
COFFEESPOT do kavárny
Individuální přístup je přesně to, na čem stavíme spolupráci. A baví nás to.
Jiří Mahr
E-mail: mahr@coffeespot.cz
Tel: +420 739 661 020
(8:00 - 17:00 hod.)