Spojení kávy s dezertem může být naprostým zážitkem pro chuťové buňky – tedy pokud víte, jak na to. Jako baristé, kteří testují všechny možné extrakce, a pražiči, co čtou v zrnku jako v knize, máme pár nápadů, jak kávu spárovat s dezerty tak, abyste z každého doušku a sousta vytáhli to nejlepší.
1. Espresso a čokoládové dorty – výbuch hořkosladkých tónů
Espresso – rychlá střela chuti, co vás donutí pozorně nastražit chuťové pohárky. Spojte tuhle nálož s čokoládovým fondantem, a máte pár, co se vzájemně doplňuje jako geniální riff a basová linka. Ideální espresso pro čokoládové párování? Arabika z Brazílie s oříškovými a karamelovými tóny, které dokonale zkrotí kakaovou sílu.
Výsledek? Plná chuť, kde se hořkost kávy a čokolády hladce prolíná, ale přitom nekoliduje.
2. Cappuccino a ovocné koláče – Pohoda s trochou svěžesti
Cappuccino je jemná, krémová klasika, co ráda flirtuje s lehkostí a svěžestí ovocných koláčů. Milujete lesní ovoce, šťavnaté jablko nebo hrušku s nádechem skořice? Spojte to s cappuccinem, které máte v srdci upraženo na medium – lehce acidní, s mléčným tělem, co obejme chuť ovoce a posune zážitek na jinou úroveň.
Představte si kousnutí do máslové kůrky, kdy vás přivítá svěží nádech ovoce a jemná pěna cappuccina ladí každé sousto.
3. Filtr a cheesecakes – Tanec aciditky a krémovosti
Filtrovaná káva – třeba V60, aeropress nebo chemex – přináší do hry delikátní chuťové tóny. Spárujte ji s cheesecakem a vytvoříte spojení, co má všechny atributy víkendového hýčkání. Káva s vyšší aciditou z Keni či Burundi proniká krémovým sýrovým základem a podtrhuje jeho smetanovost.
Jakmile se cheesecake spojí s ovocnými podtóny kávy, zaručuji, že budete v kávovém ráji.
Kávy na filtr
Kávy z edice White Bean nejlépe vyniknou při přípravě alternativními metodami.
Najít kávy pro mě4. Latte a máslové pečivo – Komfortní zóna, která nikdy nezklame
Latte je pohodář. Jemné, krémové, někdy s oříškovými tóny, a proto je dokonalým partnerem pro pečivo, které vás obejme hřejivou chutí másla. Croissant nebo máslová bábovka? Přidejte latte s trochou vanilkového profilu nebo Brazilku s mírným karamelem v chuti (nebo si přidejte trošku domácího karamelového sirupu, ale psst) a máte chuťovou symfonii, co vás ráno vykopne z postele.
Pečivo si s lattéčkem notuje jako starý pár – harmonicky, ale nikdy ne nudně.
5. Flat white a tiramisu – Intenzivní zážitek pro milovníky kávy
Flat white má sílu espressa a krémovost, která vyzdvihne tiramisu na jinou úroveň. Tiramisu se svou kombinací kávového nádechu, mascarpone a piškotů je přesně to, co flat white potřebuje, aby naplno zazářil.
Pokud vaše espresso základna ve flat white obsahuje jemné čokoládové a karamelové tóny, pak se připravte na explozi chutí, co ve vás zůstane ještě dlouho po posledním soustu.