Poznejte kouzlo mikropěny v kávě

V tomto článku si povíme o něčem, co už většina z vás, co navštěvuje kavárny, bere jako samozřejmost - o mikropěně. Mikropěna se dnes používá do všech mléčných kávových nápojů, od cappuccina po macchiato. A je to přesně ta konzistence našlehaného mléka, pomocí níž můžete do nápoje vykouzlit úžasný latte art.

Klíčové našlehání mléka

Mikropěna, a neplatí to už jen pro svět výběrové kávy, nahradila přehřívání mléka a přidávání pěny do cappuccina lžící. Je k tomu samozřejmě dobrý důvod. Správné našlehání mléka do mikropěny je totiž klíčové nejen pro vizuální stránku nápoje (zmiňovaný latte art), ale také pro jeho chuť.

Pojďme se podívat na všechny důvody, proč je mikropěna tak úžasná a proč byste ji měli chtít ve své kávě.

druhy-kavy

 

Co je to mikropěna?

Mikropěna je jemná, krémová pěna, která se vytváří při správném našlehání mléka. Na rozdíl od běžné pěny, která může být velice bublinatá a nepravidelná, navíc často přehřátá na vysokou teplotu, mikropěna má velmi malé, téměř neviditelné rovnoměrné bublinky.

Tento proces vytváří texturu, která je hladká a sametová. Výsledný nápoj, pokud se opravdu povede, se leskne jak zrcadlo.

mikropena1

 

Proč je mikropěna tak důležitá?

  • Chuť: Mikropěna přináší do kávy krémovost a sladkost. Dobře našlehané mléko uvolňuje přirozené cukry, což vytváří jemnou a sladkou chuť bez potřeby dalšího slazení.
  • Textura: Správná konzistence mikropěny dodává kávovým nápojům bohatší a plnější pocit v ústech. Je to jako hedvábný závoj, který pokrývá váš jazyk a přináší nové dimenze chuti.
  • Vizuální aspekt: Mikropěna je základem pro perfektní latte art. Hladká a jemná pěna umožňuje baristům vytvářet úchvatné obrázky, v dnešní době už je to opravdu umění. To dodává vašemu šálku kávy nejen chuťovou, ale i vizuální radost.
  • Stabilita: Na rozdíl od běžné pěny, která může rychle opadnout, mikropěna je mnohem stabilnější. To znamená, že váš nápoj bude vypadat skvěle déle, což je důležité nejen pro vás, ale i pro prezentaci nápoje v kavárně.

 

Jak se mikropěna vytváří?

Správné našlehání mléka vyžaduje praxi a techniku. Klíčové je mléko dostatečně ohřát, ale nepřehřívat ho.

Podle Specialty Coffee Association (SCA) by teplota správně našlehané mikropěny měla být mezi 55 a 65 °C. Tato teplota zaručuje, že mléko bude dostatečně horké, aby se spojilo s kávou, ale ne tak horké, aby spálilo mléčné proteiny, což by vedlo k hořké chuti a ztrátě krémovosti.

mikropena

 

Proč je mikropěna standardem ve světě výběrové kávy?

Ve světě specialty coffee je kvalita na prvním místě, to už samozřejmě víme. 🙂 Mikropěna umožňuje baristům a kavárnám posunout jejich kávové nápoje na vyšší úroveň. Je to standard, který ukazuje na závazek k dokonalosti a péči o každý detail.

 

Závěrem

Asi už je z výše uvedeného zřejmé, že mikropěna si tyto řádky zasloužila. Váš obyčejný kávový nápoj totiž může změnit v mimořádný zážitek. Ať už máte rádi cappuccino, macchiato, flat white nebo jiný mléčný kávový nápoj, mikropěna zaručuje, že si vychutnáte každý doušek.

Takže příště, když si objednáte kávu, věnujte chvilku tomu, abyste ocenili tu krásnou, jemnou pěnu na povrchu – je to výsledek umění a pečlivosti, které stojí za každým šálkem.

 

Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!

Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.

coffeespot-tym

TIPY na přípravu domácí kávy: