Výběrová káva není automaticky kyselá káva

Výběrová káva, často označovaná jako "specialty coffee", se stala v uplynulém desetiletí pojmem ve světě i u nás. Přesto se kolem ní vynořuje řada mýtů a nepochopení. Jeden z nejčastějších mýtů je, že výběrová káva je automaticky kyselá. V tomto článku se podíváme na to, proč tomu tak není, a vysvětlíme, jaké faktory ovlivňují chuť výběrové kávy.

Co je výběrová káva?

To už jsme si řekli v předchozích textech, ale lehké připomenutí neuškodí. Výběrová káva je definována podle specifických standardů kvality, které jsou stanoveny organizacemi jako Specialty Coffee Association (SCA). Aby byla káva označena jako výběrová, musí splňovat přísné požadavky na kvalitu zrna, proces pěstování a sklizně, a také musí dosáhnout určitého skóre na hodnotící škále SCA.

Káva, která dosáhne skóre 80 a více z celkových 100 bodů, je považována za výběrovou. Zatímco kávy pod skóre 80 označujeme jako komoditní.

Kvalita zrna u komoditních káv je logicky nižší. I proto se tato zrnka praží tmavěji, aby se skryly různé defekty či jiné nedokonalosti kávy. Jejich chuť se tak častým přepražováním vlastně unifikuje a dostáváme klasické “hořké kafe”.

cupping-score

 

Kyselost vs. Acidita

Je důležité rozlišovat mezi kyselostí a aciditou. V kontextu kávy je acidita jedním z klíčových senzorických atributů, který se hodnotí při cuppingu (degustaci kávy). Acidita může přidat do kávy svěžest a komplexnost, což jsou žádoucí vlastnosti, zejména u světleji pražených káv. Kyselost, na druhou stranu, může mít negativní konotace, pokud je příliš výrazná a nepříjemná.

 

Proč si lidé myslí, že výběrová káva je kyselá?

Tento mýtus může mít několik příčin:

  • Nesprávná příprava: Výběrová káva často vyžaduje specifické metody přípravy a pražení. Pokud není správně připravena, může výsledná chuť být nevyvážená a kyselá.
  • Světlejší pražení: Mnoho výběrových káv je praženo světleji, aby se zachovaly přirozené chutě a aroma zrna. Světlejší pražení může zvýraznit aciditu, což může být zaměněno za kyselost.
  • Nedostatek zkušeností: Spotřebitelé, kteří jsou zvyklí na tmavě pražené kávy s výraznou hořkostí, mohou vnímat vyšší aciditu jako kyselost.

 

prazirna-vyberove-kavy 

 

Výběrová káva a její chuťové spektrum

Výběrová káva může mít široké spektrum chutí, které jsou ovlivněny několika faktory:

  • Původ a odrůda: Káva z různých regionů a různých odrůd může mít velmi odlišné chuťové profily. Například kávy z Etiopie mohou mít ovocné a květinové tóny, zatímco kávy z Brazílie mohou být čokoládové a ořechové.
  • Proces zpracování: Metody zpracování kávových zrn (suché, mokré, honey) mají velký vliv na výslednou chuť kávy. Mokré zpracování může zvýraznit svěžest a čistotu chutí, zatímco suché zpracování může přidat sladkost a plnost.
  • Pražení: Jak již bylo zmíněno, stupeň pražení má významný vliv na chuť. Světlejší pražení obvykle zvýrazňuje přirozenou aciditu a ovocné tóny, zatímco tmavší pražení přináší více karamelizované cukry a hořkost.

 

filtrovana-kava1

 

Jak si vychutnat výběrovou kávu bez kyselosti?

Pokud chcete vychutnat výběrovou kávu bez nadměrné kyselosti, zde je několik tipů:

  1. Vyberte si správnou kávu: Hledejte kávy s chuťovým profilem, který preferujete. Například káva s tóny čokolády a ořechů bude mít obvykle nižší aciditu.
  2. Experimentujte s pražením: Pokud je pro vás světle pražená káva příliš kyselá, zkuste středně nebo tmavě pražené varianty.
  3. Optimalizujte přípravu: Přesné nastavení mletí, teploty vody a času extrakce může výrazně ovlivnit výslednou chuť kávy. Můžete experimentovat s různými metodami přípravy, jako je French press, Aeropress, nebo Chemex, abyste našli tu, která vám nejvíce vyhovuje.

Nevíte, kterou kávu vybrat?

pruvodce-vyberem-transparent

Náš průvodce výsledky na pár kliknutí dovede k takové, kterou si opravdu vychutnáte.

Najít kávu pro mě

Závěr

Výběrová káva nabízí obrovskou škálu chutí a zážitků, které přesahují jednoduché dělení na "kyselou" nebo "nekyselou". Správným výběrem zrn, pražením a přípravou můžete objevit kávu, která vám bude dokonale vyhovovat. Pamatujte, že výběrová káva není automaticky kyselá káva – je to cesta do světa komplexních a bohatých chutí, které stojí za to objevit.