ARABICA

O PŮVODU ARABIKY

O vzniku a šíření arabského kávovníku se dochovaly jen kusé zprávy. Místy si dokonce odporují. Pravděpodobně Arabica vznikla zkřížením dvou druhů – Coffea Canephora a Eugenioides – v oblasti mezi Etiopií a Jižním Súdánem. V Etiopii a Súdánu postupně vyšlechtili tisíce odrůd arabského kávovníku. Jen zlomek z nich se dostal do dalších zemí.

ODRŮDY ARABIKY

Zřejmě nejznámější odrůdu představuje Typika, původem z Jávy. Tvoří základ všech „obyčejnějších“ druhů. Přirozenou mutací Typiky pak vznikl Bourbon, druhá z nejznámějších odrůd. Většina dnes prodávaných druhů představují přirozené nebo kultivované mutace těchto dvou základních odrůd.

kava-arabice-robusta

ROZDÍLY ARABICA VERSUS ROBUSTA

Robusta představuje 2. nejpopulárnější druh kávovníku na světě. Obsahuje 2 až 3× více kofeinu než Arabica a na pěstování je jednodušší. Chuť Robusty je však spíše zemitá, hořká. Okruh fanoušků je proto daleko užší než v případě chuťově rozmanitější Arabiky.

Rozdíly jsou poznat i ve tvaru: Zrnko Arabiky je protáhlé a plošší. Uprostřed má zakřivenou rýhu. Zrnko Robusty má oblejší tvar a rovnou rýhu uprostřed.

Ochutnejte výběrovou Arabiku z celého světa – od Peru až po Keňu.

Mohlo by vás zajímat: Káva arabica a robusta: Jaký je rozdíl?