Existuje mnoho způsobů degustace kávy. Jen jeden je však správný. Jde o to, aby měl kdokoliv napříč světem v šálku co nejpodobnější výslednou chuť konkrétní kávy, kterou ochutnává. Proto má degustace kávy jasná pravidla. Zjednodušeně se podobá přípravě českého turka.
Sto chutí, sto vůní…
Výběrovou kávu cestou k vám lidé ochutnají až 100×. Začínají producenti už v průběhu sklizně, poté ochutnávají kávu po zpracování ještě na farmě, pak v průběhu sušení, před exportem, po dovozu do přístavu…
Kávy degustují i pražiči v pražírně, aby pro vás našli tu nejlepší. Ochutnávají před nákupem, po pražení, aby měli jistotu, že na váš stůl putují zrna v té nejvyšší kvalitě.
TIP: Vyzkoušejte degustaci kávy v domácích podmínkách. Odhalte její chutě a vůně pomocí návodu na domácí cupping neboli „hrníčkovanou“ s kávou.