Dripper – někdy také V60, podle názvu konkrétního modelu japonské značky Hario – představuje nádobu ve tvaru trychtýře, kam se vkládá filtr. Jde o pomůcku pro jednoduchou alternativní přípravu kávy překapáváním, tzv. pour-over. Z dripperu nejlépe chutnají tzv. white bean druhy kávy určené na filtr.
Dripper může být plastový, skleněný, keramický nebo kovový. Do něj jednoduše vložíte papírový filtr a středně namletou kávu. Potom pomalu překapete horkou vodu přímo do šálku nebo konvičky. Elektrické kávovary mají trychtýře již zabudované.
Příprava kávy v dripperu:
- Vložte filtr do dripperu.
- Propláchněte filtr horkou vodou.
- Nasypejte středně namletou kávu.
- Spařte kávu horkou (ale ne vroucí) vodou.
- Pomalu přelévejte vodu skrz filtr.
Filtrování představuje oblíbený způsob přípravy kávy hlavně v Japonsku, USA a severských zemích. Poslední dobou získává příznivce i v Evropě – díky své nenáročnosti a lehké, čisté a jasné výsledné chuti kávy.