DRIPPER

Dripper – někdy také V60, podle názvu konkrétního modelu japonské značky Hario – představuje nádobu ve tvaru trychtýře, kam se vkládá filtr. Jde o pomůcku pro jednoduchou alternativní přípravu kávy překapáváním, tzv. pour-over. Z dripperu nejlépe chutnají tzv. white bean druhy kávy určené na filtr.

Dripper může být plastový, skleněný, keramický nebo kovový. Do něj jednoduše vložíte papírový filtr a středně namletou kávu. Potom pomalu překapete horkou vodu přímo do šálku nebo konvičky. Elektrické kávovary mají trychtýře již zabudované.

Příprava kávy v dripperu:

  1.     Vložte filtr do dripperu.
  2.     Propláchněte filtr horkou vodou.
  3.     Nasypejte středně namletou kávu.
  4.     Spařte kávu horkou (ale ne vroucí) vodou.
  5.     Pomalu přelévejte vodu skrz filtr.

Filtrování představuje oblíbený způsob přípravy kávy hlavně v Japonsku, USA a severských zemích. Poslední dobou získává příznivce i v Evropě – díky své nenáročnosti a lehké, čisté a jasné výsledné chuti kávy.

dripper-v60