Kostarika káva
Vyberte si na COFFEESPOTU kávu z Kostariky s dopravou zdarma od 1 200 Kč a poznejte kouzlo moravské pražírny. Od roku 2011 pro vás vybíráme a pražíme jen ta nejlepší zrna od pěstitelů, kterým 100% důvěřujeme s důrazem na kvalitní životní podmínky místních.
☕️TIP: Nevíte, jakou kávu vybrat? Vyzkoušejte našeho průvodce výběrem kávy.
Značky
#Tag
Acidita?
Balení
Chuťové tóny?
Metoda přípravy
Metoda zpracování
Mletí
Odrůda
Příchuť
Složení
Stupeň pražení
Typ kávy
Velikost (g)
Vlastnosti
Země původu?
Značka
Káva z Kostariky
Když Kostarika získala v roce 1821 nezávislost, začala vláda rozdávat zdarma semena kávovníků, aby podpořila pěstování. Tak se začal psát příběh pěstování kávy v zemi, která ročně vyprodukuje téměř 150 000 tun kávy.
První pěstitelské pokusy proběhly v zemi ještě před rokem 1821 a Kostarika se tak stala první zemí Střední Ameriky, která začala produkovat kávu ve velkém. Má na kontě i první zahraniční export, kdy v roce 1821 odeslala 91 kg kávy do Panamy.
Prvotřídní Arabika bez kompromisů
V Kostarice dominuje Arabika, pěstování Robusty bylo dokonce v letech 1989–2018 zakázané. To proto, aby se zamezilo produkci méně kvalitních zrn a Kostarika se zapsala na kávovou mapu jako producent Arabiky té nejlepší kvality.
Od zákona zakazujícího pěstování Robusty se následně upustilo a farmáři tak dnes mají možnost volby. Většinou však upřednostňují Arabiku, kvalita je u nich stále důležitější, než kvantita. Což dokazuje i fakt, že 90 % produkce mají na svědomí malé rodinné farmy.
Jak chutná káva z Kostariky
Na plantážích v Kostarice převažují kultivar Bourbonu Caturra, přírodní mutace Bourbonu zvaná Villa Sarchi a Catuai, což je kříženec Bourbon x Typica. Mezi nejčastější metodu zpracování zde patří medová (honey). Kostarickým kávovníkům se daří velmi dobře, tamní farmáři je pěstují na vulkanické půdě, která je vysoce úrodná. Pomáhá jim i optimální počasí.
Specifický druh půdy se odráží v chuti kostarické kávy. Má lehké tělo, je sladká, citrusová s tóny karamelu či rozinek.
Cascaru už jste zkoušeli?
Z Kostariky pochází i cascara, kterou pro vás máme v naší nabídce. Jde o šlupky z kávových zrn sloužící k přípravě horkého či studeného nápoje. Takový nápoj je osvěžující, chutná po šípkách, rozinkách a medu a má nižší obsah kofeinu v porovnání s běžnou kávou. Je to zhruba 100 mg na litr oproti 400—800 mg u kávy.
Jak to děláme my v COFFEESPOTU
Napřed vybereme tu nejlepší kostarickou kávu. Nosem, očima a samozřejmě i chuťovými buňkami. Když káva přijede k nám, pražíme ji denně po menších dávkách a poté ji hned balíme a posíláme. Dostane se k vám tak ještě začerstva.
☕️TIP: Na COFFEESPOTU objevíte nejen výběrovou kostarickou kávu, která zaujme jak nováčky v oblasti kávy, tak zkušené baristy, ale také exkluzivní čokoládu přímo z čokoládovny Janek. Naše káva pochází z exotických destinací jako Honduras, Kuba, Nicaragua, nebo také Zimbabwe, což vám umožní cestovat chutěmi světa bez opuštění domova. Ať už preferujete balení 250g, 500g nebo 1kg, u nás najdete to pravé. Navíc při nákupu nad 1 200 Kč vám zboží doručíme zdarma.