Nikaragua San Juan del Río Coco
Vždy čerstvá
Káva pro každého
Pražírna z Moravy
Rychlé doručení
Doprava od 59 Kč
COFFEESPOT podle vás
Ať už máte jakoukoliv představu, splníme ji. Naši kávu zabalíme do loga vaší firmy nebo osobního vzkazu a včas doručíme. Samozřejmě čerstvě upraženou a voňavou, jak je u nás zvykem.
Jak to může vypadat?COFFEESPOT do práce
Dobrou kávu byste měli mít všude – i v práci. Provoňte svoje kanceláře čerstvě upraženými zrnky z moravské pražírny. Ať každý všední den stojí za to (a rychleji utíká).
Jak na to?Časté dotazy
Káva
-
Podle čeho si mám kávu vybrat?
-
Jakou kávu byste doporučili na espresso, moka konvičku, french press.
-
Jaký je rozdíl mezi vaší kávou a kávou ze supermarketu?
-
Jakou trvanlivost má vaše káva?
-
Je možné kávu namlít?
Nákup na e-shopu
-
Můžu si u vás vyzvednout zboží osobně?
-
Když dnes objednám, kdy zboží dostanu?
-
Můžu si kávu vyzvednout v COFFEESPOTU v Praze?
-
Jak funguje platba kartou?
-
Mohu změnit nebo zrušit svoji objednávku?
Jak kávu pražíme
Zrnka se pražením buď stanou jen další kávou z mnoha, nebo se promění v jedinečný chuťový zážitek.
Každý den pražíme přesně tolik, kolik objednáte. Aby se vám do rukou dostala vždy čerstvá zrnka – jen tak si naplno vychutnáte jejich jedinečný charakter. Ten respektujeme a nesnažíme se ho měnit. Naopak. Pražíme zkrátka tak, abychom nechali rozvinout přirozenou chuť každé kávy a dostali z ní maximum.
Teplotu i čas proto upravujeme podle toho, co máme zrovna v pražičce. Celou dobu hlídáme každičký detail, protože právě to dělí vynikající kávu od té obyčejné.
Nakouknout do pražírnyJak kávu skladovat
Kávu vždy rozbalte až těsně před přípravou. Ani potom ji nemusíte do ničeho přesypávat. Prostě sáček znovu uzavřete pomocí zipu. Třívrstvé obaly kávu chrání před vzduchem, zatímco jednosměrným ventilem může unikat přirozeně vznikající oxid uhličitý. Zrnka se tak mohou vydýchat, ale nezvětrají.
Balení dejte někam, kde je stálá teplota a sucho – což rozhodně není lednička nebo mrazák. Káva by v nich zbytečně nasávala vlhkost a okolní pachy. Tady by ani naše speciální sáčky nepomohly.
Kávový slovník
Něčemu nerozumíte? Najděte ta správná slova, když se mluví o kávě.
Všechny pojmySouvisející produkty
Detailní popis produktu
O kávě
UCA San Juan je družstevní svaz v departmentu Madriz v severozápadní Nikaragui. Působí v okruhu pěti obcí v okresech San Juan del Río Coco a Telpaneca. Svaz poskytuje služby 8 malým družstvům s 10 až 90 členy. Těchto osm malých družstev spojilo své síly v družstevním svazu s cílem zajistit svým členům lepší a nákladově efektivnější služby.
Pro své členy se UCA San Juan stará o kontrolu kvality, technickou pomoc a produktové školení, skladování, certifikaci a marketing. Konsolidací výroby osmi malých členských družstev se svaz snáze dostává na mezinárodní trh. To mu poskytuje přístup k vyšším cenám a kontrole kvality.
Všechna členská družstva svazu UCA San Juan jsou certifikována jako organická a „Fairtrade“ (spravedlivý obchod). Při produkci kávy dodržují zákonné podmínky práce a snaží se omezit dopad na životní prostředí. Díky ručnímu vytrhávání plevele 3krát ročně a aplikaci organických pesticidů, jako je sádra, udržují pod kontrolou choroby kávovníků a hmyz.
Sklizeň a zpracování
Velikost členských družstev se liší. V průměru každá rodinná farma pěstuje kávu a další plodiny, jako jsou fazole, na 5 hektarech půdy. Většinu práce vykonávají členové rodiny. Pouze při vrcholící sklizni mohou potřebovat další pomocníky, aby byly všechny kávové třešně sklizeny v pravý okamžik zralosti. Asi polovina družstev má svá zpracovatelské zařízení. Ta dále pronajímají sousedům, kteří nemají vlastní.
Na farmě probíhá několik kontrol kvality. Je to kontrola kvality zralých kávových třešní, oddělení vadných a nezralých zrn pomocí flotace a kontrola kvality vlhké pergamenové kávy. Počáteční sušení se provádí na farmě. Během tohoto kroku farmáři odstraňují další vadné plody. Vzhledem k tomu, že relativní vlhkost v oblastech pěstování kávy je příliš vysoká na to, aby pergamenová káva mohla řádně vyschnout, odvážejí kávu do San Juan del Rio Coco.
To je místo, kde má UCA San Juan své zařízení pro sušení a kontrolu kvality. Svaz stanoví limity pro vlhkost pergamenové kávy pro výkup od farmářů. Dodávání kávy s příliš vysokou vlhkostí nebo vadami má za následek nižší nákupní cenu.
Finální sušení probíhá na velkém dvoře v UCA San Juan. Každý lot má značku sledovatelnosti, aby se dalo zjistit, ze kterého družstva pochází. Také ve skladu má každý lot značku odkazující na kvalitu a zdroj. Po usušení provedou kontroloři kvality poprvé degustaci chuti a vůně uvařeného šálku kávy, tzv. „cupping“. V tomto okamžiku mohou stále odmítnout jakoukoli kávu, ve které se objevila chuť plísně. Když si káva odpočine, provedou další degustaci a rozhodnou, do jaké kategorie kvality bude káva zařazena.
Jak připravit kávu Nikaragua San Juan del Río Coco?
Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy. Kávu dodáváme standardně zrnkovou (nemletou). Pokud od nás chcete kávu umlít, zvolte tuto možnost výše + uveďte způsob, jak budete kávu připravovat (espresso, moka, filtr, turek, french press...)
Kávu můžete připravit tak, jak to máte nejraději. Je vhodná pro všechny oblíbené metody přípravy kávy. Užijte si ji třeba pokaždé jinak!
Doplňkové parametry
Kategorie: | Zrnková káva |
---|---|
? Acidita: | Nízká, Střední |
Balení: | Pytlík, Sáček |
? Chuťové tóny: | Sladká, Čokoládová, Ovocná, Oříšková |
Metoda přípravy: | Na filtr, Pákový kávovar, Automatický kávovar, Moka konvička, Zaliju si "na turka" |
Metoda zpracování: | Mokrá (washed) |
Microlot: | Ne |
Mletí: | Velmi jemně mletá, Jemně mletá, Středně mletá, Hrubě mletá, Velmi hrubě mletá |
Odrůda: | Catuai, Cattura, Pacas |
Příchuť: | Mléčná čokoláda, Lískové ořechy, Cukrovinky |
Složení: | 100% Arabica |
Stupeň pražení: | 3 - Středně intenzivní |
Typ kávy: | Cappuccino, Espresso, Filtrovaná, Jednodruhová, Ledová káva, Mletá, Mocca, Překapávaná, Zrnková |
Velikost (g): | 250 g, 500 g, 1 000 g |
Vlastnosti: | Espresso, Káva do džezvy, Káva do French Pressu, Moka káva, Překapávaná káva, Výběrová káva |
? Země původu: | Nicaragua káva |
Značka: | Coffeespot |
Pražená káva zrnková: | 100% Arabica |
Země: | Nikaragua |
Region: | San Juan del Río Coco a Telpaneca - Okres Madriz v severozápadní Nikaragui |
Farma: | UCA San Juan del Río Coco |
Nadm. výška: | 1200m |
Metoda zpracování: | Mokrá |
Chuť: | Cukrovinky, mléčná čokoláda, lískový oříšek, nízká acidita |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.