Blog, Strana 2

Investování do kávy: Proč a jak se zaměřit na tento vzrušující trh

Že je káva celosvětově velmi oblíbeným nápojem, to je nezpochybnitelný fakt. Věděli jste však, že je také atraktivní investiční příležitostí? Ať už jste milovník kávy, nebo hledáte...

Když kafe chutná po bramborách

Slyšeli jste už někdy o “potato defectu”? Ať už je vaše odpověď jakákoliv, vězte, že bramborová vada (potato taste defect, PTD) je významný problém. Ten poměrně ve velkém postihuje...

Hotovou kávu už si znovu neohřívejte!

Káva je pro mnoho z nás každodenním rituálem, který nám přináší nejen dávku energie, ale i chuťový požitek. V dnešní uspěchané době se však často stává, že si připravíme šálek, ale...

Výběrová káva není automaticky kyselá káva

Výběrová káva, často označovaná jako "specialty coffee", se stala v uplynulém desetiletí pojmem ve světě i u nás. Přesto se kolem ní vynořuje řada mýtů a nepochopení. Jeden z nejča...

Poznejte kouzlo mikropěny v kávě

V tomto článku si povíme o něčem, co už většina z vás, co navštěvuje kavárny, bere jako samozřejmost - o mikropěně. Mikropěna se dnes používá do všech mléčných kávových nápojů, od ...

Matcha: Zelená energie, která dobývá kavárny po celém světě

Vážení čtenáři, tentokrát to nebude úplně o kávě. Ale zůstaneme jí blízko. Podíváme se na nápoj, který se stále více se objevuje v nabídce kaváren po celém světě. A má stále více z...

Jak vybrat ten správný mlýnek na kávu? Základní rady, kterými se řídit

Správně namletá zrnka jsou alfou i omegou domácí přípravy kávy. Hlavně u alternativních metod přípravy může stupeň mletí kávy výrazně ovlivnit chuť. Uvažujete o koupi mlýnku na dom...

Top 5 letních drinků, které v kavárnách frčí

Blíží se nám letní sezona a to znamená jediné - letní nápoje jsou zase v kurzu. Zapomeňte na dýňové nebo perníkové latte, teď jede espresso tonic či ledová matcha. Jestli i vy patř...

Čerstvé mléko vs. trvanlivé. Kavárníci, zbystřete!

Jestli mě něco za uplynulý půlrok, kdy pracuju pro Coffeespot, překvapilo, pak to bude míra používání trvanlivého mléka na úkor čerstvého. Jestli vás zajímá, proč bych kavárnám trv...

Jak mít v kavárně ještě lepší batch brew?

Filtrovaná káva v podobě batch brew zažívá v kavárnách velký boom. Pokud i vy provozujete podnik, ve kterém filtr nabízíte, přečtěte si následující řádky. Třeba vám pomohou k tomu ...

Pití kávy v těhotenství a při kojení. Zjistěte, jestli kofein může ublížit miminku

Káva a mateřství. Jde tahle kombinace dohromady? Věříme, že mnoho maminek po šálku kávy sahá jako po první pomoci od únavy a vypít ji ještě teplou je nadlidský úkol. Jaký vliv má a...

Že je Brazílie na espresso nudná a konzervativní? Ale kdeže

Co máte na espressu? Brazílii. Hmm, tak to nic, dám si filtr. Může to znít přehnaně, ale není. Taková je realita v mnohých kavárnách s výběrovkou. Brazílie nemají mezi kávovými faj...

Jak si udělat to nejlepší chai latte?

Chai latte, masala chai nebo jednoduše chai. Ať už tomuto úžasnému nápoji říkáte jakkoliv, faktem je, že se mezi zákazníky těší stále větší popularitě. A my se s vámi dnes podělíme...

Jak si vychovat dobrého baristu?

Dobrý barista není jen člověk, který vám připraví skvělou kávu. Je to také někdo, za kým se zákazníci vrací popovídat si, kdo vytváří atmosféru podniku, ale také ten, kdo plní vámi...

Milujete českého turka? Poradíme, na co si při pití dát pozor

Turek je ryze česká specialita. Jeho popíjení nám ale z dlouhodobého hlediska moc neprospívá. Proč? Pojďme se podívat, jak českou verzi turecké kávy vidíme v COFFEESPOTU. Jak česk...

Káva vs. cascara. Jak chutná nápoj z kávových slupek?

Pro někoho odpad, pro jiné lahůdka. Cascara je zajímavým hybridem, který rozhodně stojí za vyzkoušení. V našem článku vám nápoj, který balancuje mezi kávou a čajem, představíme do ...

Bouráme 7 největších mýtů o kávě

Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů po celém světě. Právě to je důvod proč kolem ní koluje i řada mýtů, polopravd či úplných nesmyslů. My jsme vybrali 7 nejskloňovanějšíc...

Pár nonsensů, na které barista nechce odpovídat

Dnes si to trochu odlehčíme. Když člověk pracuje v kavárně, setká se během směny s nejrůznějšími typy lidí. Typologii zákazníků tu však dnes rozebírat nebudeme. Zaměříme ...

Co je to cupping a jak na něj?

Kdo se pohybuje v kávové komunitě, s velkou pravděpodobností narazil na termín cupping. Ne každý však tuší, co se pod názvem skrývá. Přitom cupping je velmi užitečný nást...

Jak vybrat tu nejlepší kávu na filtr? Poradíme během pár minut

Je vůbec třeba rozlišovat kávu na filtr a na espresso? Za nás rozhodně ano. A věříme tomu, že se na tom shodneme s mnoha zkušenými baristy i pražiči. Jak by tedy měl probíhat ideál...

Kavárna a sociální sítě? Najměte si profíka

Že jsou sociální sítě nezbytnou součástí moderního kavárenského průmyslu, není dávno tajemstvím. Některé podniky si tvoří obsah samy, jiní za tuto čím dál náročnější práci platí pr...

Patří ovesné mléko do kávy?

Ovesné mléko a káva? Jde to vůbec dohromady? Ať už je váš postoj k alternativním nápojům (náhražkám mléka, chcete-li) jakýkoliv, v tomto textu vás budu chtít přesvědčit o...

Jak jednoduše na skvělé kafe doma? Volte french press

Na skvělé espresso jen do kavárny. To jste určitě už mnohokrát v různých podobách slyšeli. A něco na tom bude, pokud nejste zkušený kávový geek s kvalitními technologiemi...

Co všechno víte o kofeinu? Zajímavosti a informace, které nejspíš neznáte

„Potřebuju kafe.” Taky je tohle jedna z vašich prvních vět, když ráno vstanete? Chápeme vás. Kofein je mocný čaroděj. Co o něm ale doopravdy víte?  Dneska si dáme malou lekci...

Co jsem se naučil jako majitel kavárny. 8 tipů z praxe.

Chcete si otevřít vlastní kavárnu? Nebo už nějakou vlastníte a rádi byste se přesvědčili, zda to vidíte stejně? Nebo nejste z branže a toužíte jen nakouknout za oponu? Ať je to tak...