Jak mít v kavárně ještě lepší batch brew?

Filtrovaná káva v podobě batch brew zažívá v kavárnách velký boom. Pokud i vy provozujete podnik, ve kterém filtr nabízíte, přečtěte si následující řádky. Třeba vám pomohou k tomu mít batch lepší než vaše konkurence.

Kouzlo batch brew

Není batch brew jako batch brew. Nejprve si ale pojďme vysvětlit, oč tu běží. Batch brew je filtrovaná káva, která se připravuje najednou ve větším množství, alespoň jeden litr. Taková káva je pak uchovávána v termosce. Výhoda pro zákazníka spočívá v rychlosti, během které kafe dostane, a také zpravidla nižší ceně ve srovnání s filtrovanou kávou v podobě hand brew (V60 nebo třeba aeropress).

filtrovana-kava-clanek

Příprava batch brew

Jsou různé možnosti, jak batch brew připravit. Stejně jako u espressa můžete pořídit překapávací kávovar za pár jednotek ale i desítek tisíc. A bohužel i v tomto případě často platí - čím dražší, tím lepší. My se však pojďme zaměřit na nízkorozpočtovou variantu.

Jako kavárník se často ptáte, vyplatí se mi dělat filtrovanou kávu? A pokud ano, kolik do toho mám investovat? Často sám doporučuji začít variantou, která vás nezruinuje. Mám velmi dobrou zkušenost s Moccamasterem, který často vidím i v jiných kavárnách a sám ho svým zákazníkům do začátků doporučuji.

Moccamaster

Káva z Moccamasteru není rozhodně špatná. Vůbec ne. Nicméně zkuste si připravit filtr například pomocí V60 a stejnou kávu poté udělejte v překapávači. S největší pravděpodobností ucítíte rozdíl na první dobrou. Ručně připravené kafe bude obvykle po chuťové stránce zajímavější. Čekejte výraznější chuť, plnější tělo. Z kávy jednoduše dostanete víc.

Moccamaster

 

Hlavním důvodem v tomto případě je samotná extrakce, která u levnějších překapávačů není rovnoměrná. Pomiňme teď ostatní faktory, jakými jsou například teplota vody, a spíš se podívejme na možnosti řešení.

Kávy na filtr

Káva

Kávy z edice White Bean nejlépe vyniknou při přípravě alternativními metodami.

Najít kávy pro mě

Příprava batch brew manuálně

Po mnohačetných diskusích s kolegy baristy a pražiči jsem se sám rozhodl ve svém provozu začít připravovat batch brew manuálně. Pořízení breweru Orea Big Boy s klidným svědomím můžu doporučit všem, kterých se týkají předchozí řádky.

Poměrně rychlá extrakce (od 2 minut), absence “batchové” chuti, rozdíl cítíte ihned. Po vyzkoušení už bych jen těžko hledal cestu zpět k základním překapávačům vhodnějším spíš pro přípravu kávy na doma.

káva (1)

Britští kolegové z Orea nejsou však jediní, jejichž produkt stojí za vyzkoušení. Podobnou a neméně kvalitní práci odvedou například i V60-03 od japonské firmy Hario nebo ETKIN dripper, který se však v Česku shání jen velmi těžce.

Pokud tedy nemáte volné prostředky na pořízení kvalitnějších překapávačů a kvalita připravované kávy je pro vás na prvním místě, pevně věřím, že jsem vás alespoň trošku ovlivnil. :)

Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!

Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.

coffeespot-tym

TIPY na přípravu domácí kávy: