Objednáváte si v restauraci pořád tu samou kávu, protože netušíte, co se skrývá pod tajuplnými názvy některých druhů? Následující přehled vám udělá jasno.
OBJEVTE:
Základ úspěchu: Poctivé espresso
- Velikost espresso šálku: 60–90 ml
- Objem nápoje (kávy): 25–35 ml
- Obsah kofeinu: Cca 64 mg
Správné espresso se připravuje ze 7–14 gramů kávy pod tlakem aspoň 9 barů. Extrakce trvá plus minus 30 vteřin a teplota vody se pohybuje kolem 90 stupňů. Varu nikdy nesmí dosáhnout. Název pochází ze slova express – rychlý.
Zapomeňte na picollo
Pravé espresso je jen jedno. Pojem „piccolo = malý“ k nám pravděpodobně zavezli italští turisté. Ujišťovali se, že dostanou silnou kávu v malém hrníčku tak, jak jsou zvyklí z domova.
Espresso lungo
Lungo – i italštiny dlouhý nebo také vodový, zředěný – je espresso s dvojnásobným objemem vody. Množství kávy zůstává stejné. Z 8 g kávy vznikne 60ml nápoj, z 16 g potom 120ml. V kavárnách se často setkáte s pojmem "prodloužené espresso".
Je libo dvojité? Espresso doppio neboli double
- Velikost espresso šálku: 60–90 ml
- Objem nápoje (kávy): 60 ml
- Obsah kofeinu: Cca 128 mg
Klasické espresso je pro vás jako nic? Objednejte si rovnou double shot. Připravujte se z dvojité dávky namleté kávy stejným způsobem. Jde o poměrně silný nápoj – dodá zhruba tolik kofeinu jako 3 velké sklenice coly.
Espresso macchiato
- Velikost espresso šálku: 60–90 ml
- Objem nápoje (kávy): 30 ml
- Obsah kofeinu: Cca 64 mg
Macchiato znamená v překladu tečkovaný nebo skvrnitý. Pokud si ho objednáte v dobré kavárně, dostanete espresso s trochou mléčné pěny. Připomíná tak malé cappuccino: Dostanete většinou 80ml šálek doplněný po okraj pěnou. Pokud se chcete při objednávce blýsknout, vyslovte „makjáto“ – ne „machiáto“ a už vůbec ne „macáto“.
Ristretto
- Velikost šálku: 60–90 ml
- Objem nápoje (kávy): 20 ml
- Obsah kofeinu: Cca 64 mg
Ristretto, původem z jižní Itálie, se připravuje ze stejné dávky kávy jako klasické espresso. Používají se však jemněji mletá zrnka, aby při délce průtoku 25 vteřin nateklo jen 20 ml nápoje. Díky tomu získává ristretto nejsilnější kávové extrakty. Italové vypijí klidně 5 až 6 šálků za den.
Nevíte, kterou kávu vybrat?
Náš průvodce výsledky na pár kliknutí dovede k takové, kterou si opravdu vychutnáte.
Americano
- Velikost espresso šálku: 150–180 ml
- Objem nápoje (kávy): 30 ml
- Obsah kofeinu: Cca 64 mg
Nevyhovuje vám intenzivní chuť běžného espressa?
Zvolte americano – doplněné o vodu v poměru 1 ku 5.
Americano jde připravit 2 způsoby:
- Dolití hotové kávy vodou. Může to udělat barista před podáváním, nebo až host podle své chuti.
- Long black neboli příprava kávy přímo do horké vody. Horká voda připraví americano o značnou část cremy, což laická veřejnost řeší často jako chybu.
Caffè latte
- Velikost espresso šálku: 280–330 ml
- Objem nápoje (kávy): 30 ml
- Obsah kofeinu: Cca 64 mg
Fandíte slabší kávě s mlékem? Pak bude latté tou pravou volbou. Podává se ve větším šálku než cappuccino a má i více mléčné pěny – přesněji mikropěny. Jednu z oblíbených variant představuje latté macchiato.
Barista nejprve nalije do sklenice napěněné mléko a počká, až se oddělí pěna. Do ní nalije espresso. Tím vznikne typická kávová „skvrna“ na povrchu. Dostanete tak nápoj se 3 krásně oddělenými vrstvami – pěny, mléka a kávy.
Cappuccino
- Velikost espresso šálku: 150–180 ml
- Objem nápoje (kávy): 30 ml
- Obsah kofeinu: Cca 64 mg
Jeden z nejpopulárnějších kávových nápojů také pochází z Itálie. Skládá se z espressa, mléka a mléčné pěny. Správně připravené cappuccino poznáte podle povrchu s krémově mléčnou pěnou bez viditelných bublinek. Čím vyšší pěna, tím lépe – minimem by měl být 1 cm. Nesmí však přesahovat nad okraj šálku nebo tvořit „kopec“. To je známka přešlehání a většinou také spálení mléka.
Cappuccino modern
- Velikost espresso šálku: 150–180 ml
- Objem nápoje (kávy): 30 ml
- Obsah kofeinu: Cca 64 mg
Tzv. seattle style cappuccino má místo husté pěny na povrchu jemnou mikropěnu. Ta se lépe váže s mlékem a na jazyku vytváří sametově hebký pocit.
Flat white
- Velikost espresso šálku: 150 ml
- Objem nápoje (kávy): 60 ml
- Obsah kofeinu: Cca 128 mg
Je libo silnější kávu s mlékem? Objednejte si flat white. Připravuje se ze dvou shotů espressa a dolévá našlehaným teplým mlékem, které vytváří na povrchu zhruba centimetrovou mikropěnu. Tento čím dál oblíbenější nápoj pochází z Austrálie, proto se mu někdy říká také „australské cappuccino“.
Nejčastější chyby při přípravě kávy s mlékem
Nechutná vám v některých kavárnách a v některých ano? Důvodů může být několik:
- Nejčastější chybou – nejen u mléčných nápojů – je špatně připravené espresso nebo nedodržení 30ml objemu.
- Zbytečné přehřívání mléka při šlehání. Teplota nad 65 °C mění strukturu bílkovin i chuť nápoje. Navíc je pak příliš horký.
Správně připraveným nápojem na bázi espressa se nikdy nepopálíte.
Přejeme už jen samou dobrou kávu!
Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!
Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.
TIPY na přípravu domácí kávy:
- Připravte si kávu v Chemexu
- Moka konvička - kávičkářský kult venkova
- Kapky plné chuti - filtrovaná káva s Hario V60
- Aeropress: I ruční kávovar umí výbornou kávu
- French press: 7 kroků k chuťově dokonalé kávě
- Cold Brew Coffee - Unikátní kofeinové osvěžení
- 10 osvěžujících receptů na ledovou kávu z celého světa