Osvěžte se oblíbeným druhem ledové kávy zvaným Cold Brew Coffee. Jak ji připravit a docílit co nejlepší chuti?
Čím se liší Cold Brew od klasické ledové kávy?
Vůbec nepřijde do styku s horkou vodou. Tím se liší od receptů na klasické ledové kávy. Příprava dobrého Cold Brew někdy trvá až 24 hodin. Ale nebojte – vám zabere jen pár minut. Zbytek práce udělá kvalitní káva, lednice a čas.
Výhody pomalého louhování
Princip přípravy stojí na pomalém louhování čerstvě namleté zrnkové kávy ve studené filtrované vodě zhruba 16 až 24 hodin. Pomalá extrakce ve studené vodě vytáhne to nejlepší z chuti a vůně.
Díky tomu, že zrnka neprolijete horkou vodou poznáte jiný chuťový profil s nižší aciditou a výraznější sladkostí připomínající čokoládu.
Recept na nejlepší Cold Brew Coffee
Na internetu najdete celou řadu návodů a receptů. Nám se nejlépe osvědčil následující postup:
Připravte si:
- Zavařovací sklenici se šroubovacím víčkem
- 90–100 g středně hrubě mleté zrnkové kávy (nejlépe světle až středně pražené)
- 1 litr studené vody
- Papírový filtr nebo plátno
- Lednici nastavenou na teplotu cca 5 °C
Postup:
✅ 1) Nasypejte – nejlépe čerstvě – namletou kávu do sklenice
✅ 2) Pomalu zalijte studenou vodou
✅ 3) Uzavřete víčko a pečlivě protřepejte
✅ 4) Uložte do lednice na 16 až 24 hodin.
✅ 5) Přefiltrujte do sklenice nebo hrnečku a máte hotovo
✅ 6) Užijte si lahodný nápoj
TIP: Založte na Cold Brew třeba v pátek večer a v sobotu k odpolední kávě už můžete podávat.
Jaký druh kávy zvolit a proč?
Čím kvalitnější zrnka, tím lépe. Použijte:
- Čerstvě praženou a čerstvě namletou výběrovou kávu
- Ideálně druhy vhodné na filtr
Na mlýnku nastavte střední hrubost. Časem můžete trochu experimentovat a zkusit i hruběji mletou kávu.
Na Cold Brew Coffee doporučujeme:
1) Světle až středně pražené kávy
K létu patří odpočinek, cestování, pohoda, dovolená, moře, hory, les, poznávání nových míst a dobrodružství. Tyto kávy jsme připravili právě pro tyto chvíle.
Volba chutí je na vás. Doporučujeme ochutnat citrusovo-květinové chutě s kořenitým nádechem, například u káv z Etiopie.
2) White bean druhy kávy
Jde o kávové třešně speciálně vybrané pro přípravu alternativními – filtrovanými – metodami. Poznáte v nich jiskru 🍑 ovocné chuti s lehkým tělem, ideální pro letní osvěžení.
Naši dovozci pro vás osobně vybírají chuťově nejzajímavější druhy kávy z čerstvých sklizní přímo od farmářů. Pak přichází ke slovu hlavní úkol pražiče – najít ten nejlepší chuťový profil pro danou kávu.
Kávu pražíme vždy čerstvě a do 24 hodin 🚚 odesíláme k vám domů nebo do kanceláře.
Nejčastější otázky a tipy pro přípravu Cold Brew
- Můžu použít předem namletou kávu? Radši ne. Použijte kvalitní zrnkovou kávu. Melte ji až těsně před zalitím vodou. Získáte tak nejvíc chuti.. O vůni ani nemluvě.
- Proč filtrovaná voda a jak ji nahradit? Kvalita vody hraje v chuti nápoje důležitou roli. I obyčejná filtrační konvice za pár stovek zbaví vodu nežádoucích příměsí – od chloru až po těžké kovy. Pokud se vám do filtrace nechce, použijte kupovanou, nejlépe kojeneckou vodu.
- Proč mlít kávu nahrubo? Jemně mleté kávě delší louhování nesvědčí. Výsledný nápoj pak může být nahořklý nebo zakalený.
- Jde přípravu urychlit? Ano, ale čím kratší doba louhování, tím míň chuti získáte. Dejte mu čas alespoň přes noc.
- Jak hotový nápoj uchovávat? V ledničce, v uzavřené nádobě. Jinak chytí pachy a v horším případě i další nežádoucí hosty z vaší chladničky. Používejte vzduchotěsná víčka a skladujte v co nejmenší nádobě. Čím méně vzduchu, tím lépe. V ledničce Cold Brew vydrží až 10 dní.
- Co dělat, když je chuť moc silná? Recepty na Cold Brew záměrně obsahují poměrně dost kávy. Důvodem je snaha vytáhnout louhováním co nejvíc chuti. Počítá se s tím, že nápoj zředíte vodou nebo ledem. Žádný problém.
Chcete to bez práce? Stavte se v pražírně
I letos v létě bude v naší prodejně a pražírně kávy COFFEESPOT k dostání Cold Brew Coffee podle naší receptury. Osvěžující alternativa espressa s výjimečnou chutí ☺
Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!
Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.
TIPY na přípravu domácí kávy: