Užijte si plné chutě výběrové kávy i bez drahého přístroje a složitých postupů. Díky french pressu za pár korun vmžiku vykouzlítelahodný nápoj kdekoli, kde máte přístup k horké vodě.
Objevte
Jak french press funguje? Snazší už to být nemůže
French press patří k nejjednodušším zařízením pro alternativní přípravu kávy. Jde o skleněnou konvičku vybavenou pístem s filtrem. Vy jen zalijete kávu horkou vodou, pístem oddělíte od sedliny a máte hotovo.
Historie tohoto šikovného pomocníka sahá až do poloviny 19. století. Největší boom zažil v 60. letech ve Francii, kde se mu říká také сafetière à piston, tedy kávovar s pístem. V anglicky mluvících zemích se setkáte také s názvy press pot nebo coffee press.
Proč je káva z french pressu tak dobrá?
Louhování v horké – ale nikdy ne vařící (!) vodě – neničí cenné oleje ani drobné aromatické částečky. Voda má čas proniknout do buněčné struktury mleté kávy a vytáhnout z ní to nejlepší bez nadměrné hořkosti. Dává tak vyniknout plným chutím a krémové struktuře kávy. Říká se dokonce, že některé druhy chutnají nejlépe právě z french pressu.
Strčí do kapsy drahé kávovary i jiné alternativní přípravy. Například překapávače s filtračním papírem zachycují kávové oleje a chuť pak není úplná. V moka konvičce zase káva prochází varem a vy opět přicházíte o plné aroma.
5 výhod za všechny:
- Nepotřebujete drahý přístroj za tisíce až desetitisíce korun, který zabírá zbytečné místo.
- Hodí se i pro nejvzácnější druhy kávy bez obav ze ztráty chuti a vůně.
- Při dodržení jednoduchého postupu není co zkazit – na rozdíl třeba od přípravy pravého espressa.
- Ideální na doma, do práce i na dovolenou – zkrátka kdekoli, kde máte přístup k horké vodě.
- Stupněm namletí a poměrem káva/voda vyladíte chuť podle sebe.
Jedna kosmetická vada na kráse
Jedinou nevýhodou french pressu je někdy nedokonalá filtrace. Ve vašem šálku tak mohou skončit i kousky rozemletých zrnek. Ale za tu chuť to rozhodně stojí.
Postup přípravy v 7 jednoduchých krocích
Návod na french press - před přípravou předehřejte konvičku horkou vodou – zejména u typů z nerez oceli je pak výsledek daleko lepší.
1) Připravte si nahrubo namletou kávu v množství, které odpovídá velikosti nádoby.
- Na 0,35 l cca 30 g
- Na 0,8 l cca 65 g
- Na 1 l cca 80 g
2) Uvařte vodu a nechte ji cca 0,5 minuty odstát. Teplota tak klesne na požadovaných 93 až 94 stupňů Celsia.
3) Pomalu zalijte kávu připravenou na dně konvičky.
4) Nechte 3 až 4 minuty odstát.
5) Ještě jednou konvičkou zamíchejte.
6) Pomalu stlačte. Hotovo.
7) Podávejte - přelijte kávu do šálků či konvičky, aby se dále nelouhovala.
Už se vám sbíhají sliny?
Mějte trpělivost a nechte nápoj ještě 2 minuty v konvičce „vydýchat“. Chutě a vůně se naplno rozvinou.
Jaká káva se nejlépe hodí pro french press?
Podmínkou je použití středně až hrubě mletých zrn.
Nejlépe se hodí světleji pražená zrnka, kde vynikne chuťová lehkost. Z nabídky Coffeespot doporučujeme volit mezi White bean druhy – jde o kávové třešně speciálně vybrané pro přípravu alternativnímu metodami.
Kávy na french press
Kávy z edice White Bean nejlépe vyniknou při přípravě alternativními metodami.
Najít kávy pro měZamilujete si je hlavně, pokud máte rádi ovocné chutě a lehčí tělo kávy. French press ale bez obav použijte i na jiné druhy – například bezkofeinovou kávu nebo naše výběrové sezónní směsi.
Jak vykouzlit co nejlepší chuť kávy z french pressu?
- Je chuť moc hořká? Namelte zrnka příště trochu hruběji a přidejte víc vody.
- Je chuť nevýrazná? Namelte zrnka víc najemno a přidejte jich o něco víc.
- Cítíte pachuť, která vám nevyhovuje? Pravděpodobně za to může složení vody z kohoutku. Zkuste místo ní vodu balenou, ideálně kojeneckou. Z 98 % tvoří vaši kávu voda. Pokud je její kvalita horší, nezachrání to ani drahá směs.
Pár rad na závěr
- Po každém použití propláchněte skleněnou nádobu i filtr čistou vodou. Odstraníte tak zachycené částečky a stopy oleje, které by mohly způsobit hořkou nebo kyselou chuť dalšího nápoje.
- Většinu konviček lze bez obav mýt v myčce.
Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!
Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.
TIPY na přípravu domácí kávy:
- Připravte si kávu v Chemexu
- Moka konvička - kávičkářský kult venkova
- Kapky plné chuti - filtrovaná káva s Hario V60
- Aeropress: I ruční kávovar umí výbornou kávu
- French press: 7 kroků k chuťově dokonalé kávě
- Cold Brew Coffee - Unikátní kofeinové osvěžení
- 10 osvěžujících receptů na ledovou kávu z celého světa