Léto prý vzniklo proto, aby bylo kdy pít ledovou kávu. Zchladí, osvěží a nakopne zároveň. Vyzkoušejte originální recepty od klasických až po pravé kávové speciality.
Ochutnejte:
Druhy ledové kávy
Hosté českých kaváren si pod tímto pojmem nejčastěji představují studené latté – tedy espresso s mlékem, nebo frappé – napěněnou kávu mixovanou s vodou nebo mlékem. Variant však existuje daleko víc.
Podle způsobu přípravy rozlišujeme druhy:
1. Na bázi espressa
- Bez mléka – espresso na ledu
- S mlékem – iced latté s kávou na dně nebo ledové cappuccino s našlehaným mlékem a kávou nahoře
- Affogato – espresso přelité přes kopeček zmrzliny
2. Cold brew/drip připravené za studena
Z mleté kávy macerované ve studené vodě nebo pomalu překapané ledovou vodou. Chladná voda v kombinaci s dlouhou extrakcí dodávají nápoji výraznější chuť, někdy až likérovou. Nejlépe chutná ze zrnek s ovocným nebo citrusovým nádechem.
3. Ledový filtr
Káva filtrovaná buď přímo na led, nebo připravená klasicky s následným prudkým zchlazením. Má lehkou chuť, jemnou ovocnost a příjemně osvěží – podobně jako ledový čaj.
4. Mixované
Připravené z espressa (tzv. espresso shakerato). A tím se dostáváme zase na začátek ☺
Studené černé kávy
Cold Brew
Připravte si:
- Zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem
- 90–100 g středně hrubě mleté kávy
- 1 litr filtrované vody, papírový filtr nebo plátno
Cold brew je výjimečné v tom, že káva nepřijde do styku s horkou vodou, jak je tomu běžně zvykem. Kávu nasypejte do sklenice a zalijte studenou vodou. Uzavřete víčkem, protřepejte a uložte do lednice na 17 až 24 hodin. Potom přefiltrujte a je hotovo.
TIP: Celý recept na nejlepší Cold Brew jsme sepsali zde.
Espresso s tonikem
Připravte si:
- 1 shot espressa (8 až 10 g kávy, 30 ml vody) nebo filtrovaná káva
- 150 ml toniku
- Led
Příprava tohoto nápoje je rychlá a jednoduchá. Výsledek přitom báječně osvěží. Do sklenice nasypejte pár kostek ledu, zalijte tonikem a na závěr přidejte kávu.
Ledové espresso shakerato
Připravte si:
- Dvojité espresso (16 až 20 g kávy, 60 ml vody) nebo filtrovaná káva
- Ledové kostky
Espresso nejrychleji zchladíte, když ho extrahujete z kávovaru přímo na led. Protřepáním v shakeru s ledem získáte efektní pěnu.
Pokud nemáte doma espresso kávovar, použijte filtrovanou kávou připravovanou vaší oblíbenou metodou (např. V60, aeropress nebo moka konvička).
Perlivé ledové espresso
foto: Littlebitsof.com
Připravte si:
- Dvojité espresso (16 až 20 g kávy, 60 ml vody) nebo filtrovaná káva
- Ledové kostky
- Perlivá voda
Cca hodinku před přípravou zchlaďte skleničku v lednici nebo mrazáku. Naplňte ji ledem a přelijte espressem. Pomalu dolijte perlivou vodou tak, abyste nezničili pěnu. Ihned podávejte.
Jakou kávu do ledového drinku?
Kávy lahodné na ledu
Vyzkoušejte speciální kávy, které jsou ideální pro přípravu ledového osvěžujícího nápoje. Skvěle chutnají samozřejmě i horké! Vaše chuťové buňky potěší aromatickými ovocnými tóny.
Najít kávy pro měStudené bílé kávy
Ledové latté
Připravte si:
- 1 shot espressa (8 až 10 g kávy, 30 ml vody) nebo filtrovaná káva
- 180 ml mléka
- Ledové kostky
Sklenici do poloviny naplňte ledem a přelijte espressem. Opatrně zalijte 180 ml mléka. Máte rádi lehkou pěnu? Připravte nápoj v shakeru – kávu přidejte jako poslední.
Ledové mocha
foto: Howsweeteats.com
Připravte si:
- Dvojité espresso (16 až 20 g kávy, 60 ml vody) nebo filtrovaná káva
- 2 lžíce čokoládové omáčky (125 g kvalitního kakaa, 150 g kokosového cukru, 250 ml vody, špetka soli)
- 180 ml mléka
- Kostky ledu
Milujete čokoládu? Pak si oblíbíte i omáčku z kvalitního kakaa, kokosového cukru, vody a špetky soli. Vše stačí cca 5 minut za stálého míchání povařit. Omáčka vydrží v lednici 2 až 3 týdny.
Při přípravě mocha dejte na dno sklenice 2 lžíce čokoládové omáčky, nasypte ledové kostky cca do třetiny a přelijte 180 ml mléka. Navrch opatrně nalijte espresso. Podávejte s brčkem na promíchání.
Smetanové frappé
foto: Acotedajis.cz
Připravte si:
- 1 shot espressa (8 až 10 g kávy, 30 ml vody) nebo filtrovaná káva
- 150 ml mléka
- 30 ml smetany
- Ledové kostky
Do mixéru dejte espresso, cca 6 ledových kostek, smetanu a mléko. Rozmixujte do hladka. Podávejte ve střední skleničce s brčkem.
Ledové kávové speciality
Affogato
Připravte si:
- Dvojité espresso (16 až 20 g kávy, 60 ml vody) nebo filtrovaná káva
- Kopeček oblíbené zmrzliny
Opět hotovo za chviličku. Stačí nabrat zmrzlinu do hrníčku (většinou se používá vanilková, ale fantazii se meze nekladou) a navrch přidat dvojité espresso. I zde můžete nahradit espresso filtrovanou kávou.
Mazagran, portugalská ledová káva s citronem
Připravte si:
- Dvojité espresso (16 až 20 g kávy, 60 ml vody) nebo filtrovaná káva
- Ledové kostky
- Sirup/cukr dle chuti
- Citron
Do skleničky dejte cca 4 větší kostky ledu a plátek citronu. Přímo na led nalijte dvojité espresso. Podle chuti mírně přislaďte a hned podávejte.
Kávové koktejly s alkoholemm
Irská ledová káva
Připravte si:
- 400 ml Cold brew nebo vychlazená filtrovaná káva
- Lžíce hnědého cukru
- 30 ml irské whisky
- 30 ml smetany
- Led
Irská káva je tradiční horký kávový nápoj. Tato studená verze je však neméně dobrá. Ve sklenici smíchejte led s Cold brew, panákem irské whisky a stejným množstvím smetany. Vše řádně promíchejte a máte skvělý kávový koktejl do parných dnů.
Tip na závěr: ledové kostky z kávy
Pokud si nechceme ředit chuť kávy ledovými kostkami vody, lze si připravit ledové kostky z kávy. Jednoduše připravme filtrovanou kávu naší oblíbenou metodou a nechme zamrazit ve formě na ledové kostky. Ty pak můžeme použít na zchlazení ledové kávy.
Nejspolehlivější recept na ledovou kávu: pořIďte si děti
Postup je jednoduchý:
- Pořiďte si děti.
- Připravte si vaši oblíbenou kávu.
- Po 2 hodinách…máte studený nápoj :-)
Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!
Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.
TIPY na přípravu domácí kávy: