Co se skrývá za komplikovanými názvy jednotlivých káv v balení? A proč nestačí napsat na pytlík jen Brazílie nebo Keňa? K čemu jsou záhadná písmena v některých názvech?
Samé otázky. Odpovědi máte přímo tady.
Šifra mistra pěstitele
Dekódování názvu vám názorně ukážeme na některých kávách. Obecně v názvu najdete buď některé, nebo dokonce všechny z následujících parametrů:
- lokalita, kde káva vyrostla (země i region)
- nadmořská výška, ve které se káva pěstuje
- název farmy či družstva, které kávu vyprodukovalo
- metodu zpracování
- označení velikosti zrn
Abychom i my věděli, co pro vás kupujeme, dostává káva svůj název a označení už u farmářů. Čím konkrétnější, tím lepší.
Třeba u kávy India Monsooned Malabar víme, že pochází z Indie z oblasti Malabar a byla zpracována metodou tzv. monzunování.
U kávy Kolumbie La Florida Excelso zase můžeme určit, že pochází z města La Florida v departementu Nariño a má menší zrna (Excelso označuje zrna o velikosti 6—6.75 mm).
Vysoká matematika
Téměř každá ze zemí produkujících kávu má svoje unikátní označování velikosti zrn. Co se shoduje, je metoda určení velikosti, tzv. screening.
Screening spočívá v prosetí kávových zrn skrze síta různých velikostí. Největší síto má 20/64 palce, nejmenší 8/64 palce. Platí, že čím větší zrno, tím kvalitnější a také dražší káva je.
Naměřená hodnota se pak přepočítává na milimetry. U zrna, které zůstalo v sítu 20/64 to vypadá následovně:
20:64= 0,315 palce
To je v přepočtu na milimetry zhruba 7,9 mm.
Zrno je tedy velké zhruba 8 mm.
Co země, to vlastní systém
Jak se tedy velikost zrn označuje v různých zemích?
Často se k označení používá slovo Screen v kombinaci s palci, např. Brazílie Pink Star Scr. 19. U takové kávy víme, že velikost zrn je 19 palců a můžeme očekávat špičkovou kvalitu. Někdy se používají i duplicitní značky (např. 17/18) kvůli případným odchylkám.
V některých zemích se používají specifická označování.
Keňa, Indie
V těchto zemích se osvědčil písmenný systém. Nejkvalitnější káva s největšími zrny se označuje jako AAA, případně AA. Následuje B a C. Můžete se setkat i se zkratkou PB (Peaberry), která označuje perlová zrna. Ty vznikají tak, že se v třešni urodí pouze jedno zrnko. Jde o defekt, který ale zrnu propůjčuje plnou chuť a neobvyklý tvar.
Kolumbie
Tady se nejčastěji používá označení Supremo (pro „áčkové” kávy) a Excelso (pro „béčkové” kávy).
Nevíte, kterou kávu vybrat?
Náš průvodce výsledky na pár kliknutí dovede k takové, kterou si opravdu vychutnáte.
Najít kávu pro měStřední Amerika a Mexiko
I tady se používá slovní označení. Největší zrna mají název Superior, nejmenší Caracolillo.
Etiopie
Tady se ujalo označení Grande 1, 2, 3, které navíc prozradí i počty defektních zrn. Gr1 jsou zrna se screeningem 16 a víc, které mají minimum defektních zrn na 300 g (cca 3 zrna). Gr2 jsou zrna se screeningem 16 a víc, které mají už 4 –12 defektních zrn na 300 g. Označení Gr3 nesou zrna se screeningem 14 a níž. Tady je počet defektních zrn nejvyšší, asi 13–24 na 300 g.
Pro lepší přehled přikládáme tabulku, kde je systém některých zemí vyznačený.
Zdroj: CaffeLab.com
SHG, HG a další zkratky
Ty existují od toho, abychom poznali, v jakých nadmořských výškách káva vyrostla. Ta nejlepší zrna dozrávají v nejvyšších nadmořských výškách, mají tu totiž ideální podmínky.
Nás zajímají především kávy označené zkratkami SHG (Strictly High Grown) nebo SHB (Strictly Hard Bean). Pod nimi najdete kávy rostoucí v nadmořských výškách nejméně 1 500 metrů.
V nižších nadmořských výškách kolem 900—11300 metrů vyrostly kávy označené zkratkami HG (High Grown) a HB (Hard Bean).
Můžeme používat i označení Altura, které poukazuje na kávu z vysokohorských oblastí.
Kávy, které rostou v nejnižších nadmořských výškách kolem 700—1000 metrů, se označují jako SSB (Strictly Soft Bean) nebo pouze SB (Soft Bean). U takové kávy už si dávejte pozor na kvalitu. Zrna dozrávají příliš rychle a nemají tak optimální vlastnosti.
K čemu je to dobré?
Tohle všechno je užitečné hlavně pro nás, abychom vám zajistili tu nejlepší výběrovou kávu. Neuškodí ale, když se v kávových názvech a zkratkách budete orientovat i vy.
Co si z toho všeho odnést? Kromě lokality a způsobu zpracování je tak dobré se vždycky dívat na velikost zrn a nadmořskou výšku. Obecně platí, že čím větší a čím výše vypěstovaná zrna, tím líp. Doufáme, že díky nám už nikdy nesáhnete při výběru vedle.
Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!
Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.
Mohlo by vás zajímat:
- Od ristretta až po flat white: Poznáte kávové nápoje na bázi espressa?
- Připravte si kávu v Chemexu
- Moka konvička - kávičkářský kult venkova
- Kapky plné chuti - filtrovaná káva s Hario V60
- Aeropress: I ruční kávovar umí výbornou kávu
- French press: 7 kroků k chuťově dokonalé kávě
- Cold Brew Coffee - Unikátní kofeinové osvěžení
- 10 osvěžujících receptů na ledovou kávu z celého světa