Moka konvička - kávičkářský kult venkova

Je to kolorit, který vás přenese k požitkářské pohodě italského a francouzského venkova. Položíte moka konvičku na plamen, zaposloucháte se do líného varu vody a když přes trysku vyběhne tenký proud kávičky s náznakem jemné pěny, opojná vůně se zmocní všech vašich smyslů.

priprava-kavy-v-moka-konvicce

Objevte:

Pokud přijde na kávu z moka konvičky, máte pocit jako byste ochutnali venkovské espresso.

intenzivní, vydatnou chuť, je však bez crémy. O to víc si však vychutnáváte jeho tělo, bez typické předehry kávového oleje.

moka-konvicka-nerez

Akcent pražení kávy se v moka kávě plně rozvine a pražičské umění se projeví v celé své šíři. Příprava kávy v moka konvičce vás nesvazuje k jednotvárnosti chuti. Rychlostí ohřevu a jeho předčasným utlumením dokážete ovlivnit extrakci a výsledný požitek.

Celá příprava je o vašem citu a smyslu pro správné načasování. Ne o mechanickém dodržování návodu na přípravu kávy.

Jakou kávu do moka konvičky?

Zaručeně tu, která nasytí vaše žádostivé smysly. Pokud máte rádi lehčí kávu s ovocnými tóny a čokoládovou dochutí, bude se vám líbit světlejší pražená. Právě tak ji pro vás připravujeme pro použití na filtru.

stupen-prazeni-1

Pokud milujete výraznou, plnou chuť karamelu, čokolády a zemitých tónů s pestrým dozvukem chutí, více vás osloví ta tmavěji pražená, kterou se snažíme vyladit pro přípravu v espresso strojích.

stupen-prazeni-4

Nevíte, kterou kávu do moka konvičky vybrat?

moka-kava

Náš průvodce výsledky na pár kliknutí dovede k takové, kterou si opravdu vychutnáte.

Najít kávu pro mě

V obou případech je však rozhodující mletí

  • Příliš jemné je nevhodné - nízký tlak horkou vodu v moka konvičce přes kávu neprotlačí.
  • Příliš hrubé mletí zase nerozvine plnou chuť
  • Pokud nemáte náladu na experimentování, kávu vám rádi umeleme na míru.

mleti-kavy1

Návod na přípravu kávy v moka konvičce

Určitě jste si všimli, že množství vody a kávy určil výrobce kávové moka konvičky již při její výrobě. K jejímu označení přidal počet porcí - jednu, dvě, tři, čtyři, šest, devět či dokonce osmnáct, přičemž na každou z nich počítá se 40 až 50 ml vody. Objem kávy zase určil objemem sítka.

moka-konvicka-navod

Jak na přípravu?

  1. Naplňte varnou nádobu studenou nebo předehřátou filtrovanou vodou po spodní okraj přetlakového ventilu
  2. Vsypte umletou kávu do sítka, dvěma klepnutími o stůl ji utužte a uhlaďte do roviny
  3. Vložte sítko do varné nádoby, uzavřete víkem a nasaďte na něj servírovací konvičku
  4. Položte moka konvičku na středně velký plamen a naslouchejte.
  5. Když se ozve var a přes trysku začne pomalu vytékat káva s pěnou, ztlumte ohřev na minimum.
  6. Stáhněte moka konvičku z ohřevu ve chvíli, kdy se sběrná nádoba naplní ze dvou třetin
  7. Vypněte ohřev, rozlijte kávu do šálků a vychutnávejte.

VIDEO: Jak uvařit kávu v moka konvičce

V čem spočívá tajemství dokonale připravené moka kávy?

Nesmíte ji připálit. Čím méně vody je v zásobníku pod sítkem s kávou, tím vyš stoupá teplota těla konvičky. Pohyb vody neovlivníte, intenzitu ohřevu ano.

kava-z-moka-konvicky

Věděli jste, že?

  • Moka konvičku si nechal patentovat v roce 1933 Alfonso Bialetti, jehož inspirovala parní přeprava mýdlových bublin v prádelně.
  • Přestože jsou na trhu moka konvičky z nerezu, hliník je stále nejlepším materiálem. Dokonale vede teplo a káva z něj chutná lépe.
  • Ke koloritu užívání moka konviček patří i nahnědlá patina, která se tvoří na vnitřních plochách. Nikdy ji nedrhněte, ale ponechte zrát a hrubnout.
  • V moka konvičce připravíte vždy jen předepsaný počet porcí.
  • Elektrická moka konvička má zabudovaný svůj vlastní ohřev.
  • Nejjemnější moka kávu připravíte ve vodní lázni. Konvičku postavíte ne přímo na plamen, ale do nádoby s vroucí vodou.

Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!

Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.

coffeespot-tym

TIPY na přípravu domácí kávy: