Je to kolorit, který vás přenese k požitkářské pohodě italského a francouzského venkova. Položíte moka konvičku na plamen, zaposloucháte se do líného varu vody a když přes trysku vyběhne tenký proud kávičky s náznakem jemné pěny, opojná vůně se zmocní všech vašich smyslů.
Objevte:
Pokud přijde na kávu z moka konvičky, máte pocit jako byste ochutnali venkovské espresso.
Má intenzivní, vydatnou chuť, je však bez crémy. O to víc si však vychutnáváte jeho tělo, bez typické předehry kávového oleje.
Akcent pražení kávy se v moka kávě plně rozvine a pražičské umění se projeví v celé své šíři. Příprava kávy v moka konvičce vás nesvazuje k jednotvárnosti chuti. Rychlostí ohřevu a jeho předčasným utlumením dokážete ovlivnit extrakci a výsledný požitek.
Celá příprava je o vašem citu a smyslu pro správné načasování. Ne o mechanickém dodržování návodu na přípravu kávy.
Jakou kávu do moka konvičky?
Zaručeně tu, která nasytí vaše žádostivé smysly. Pokud máte rádi lehčí kávu s ovocnými tóny a čokoládovou dochutí, bude se vám líbit světlejší pražená. Právě tak ji pro vás připravujeme pro použití na filtru.
Pokud milujete výraznou, plnou chuť karamelu, čokolády a zemitých tónů s pestrým dozvukem chutí, více vás osloví ta tmavěji pražená, kterou se snažíme vyladit pro přípravu v espresso strojích.
Nevíte, kterou kávu do moka konvičky vybrat?
Náš průvodce výsledky na pár kliknutí dovede k takové, kterou si opravdu vychutnáte.
Najít kávu pro měV obou případech je však rozhodující mletí
- Příliš jemné je nevhodné - nízký tlak horkou vodu v moka konvičce přes kávu neprotlačí.
- Příliš hrubé mletí zase nerozvine plnou chuť
- Pokud nemáte náladu na experimentování, kávu vám rádi umeleme na míru.
Návod na přípravu kávy v moka konvičce
Určitě jste si všimli, že množství vody a kávy určil výrobce kávové moka konvičky již při její výrobě. K jejímu označení přidal počet porcí - jednu, dvě, tři, čtyři, šest, devět či dokonce osmnáct, přičemž na každou z nich počítá se 40 až 50 ml vody. Objem kávy zase určil objemem sítka.
Jak na přípravu?
- Naplňte varnou nádobu studenou nebo předehřátou filtrovanou vodou po spodní okraj přetlakového ventilu
- Vsypte umletou kávu do sítka, dvěma klepnutími o stůl ji utužte a uhlaďte do roviny
- Vložte sítko do varné nádoby, uzavřete víkem a nasaďte na něj servírovací konvičku
- Položte moka konvičku na středně velký plamen a naslouchejte.
- Když se ozve var a přes trysku začne pomalu vytékat káva s pěnou, ztlumte ohřev na minimum.
- Stáhněte moka konvičku z ohřevu ve chvíli, kdy se sběrná nádoba naplní ze dvou třetin
- Vypněte ohřev, rozlijte kávu do šálků a vychutnávejte.
VIDEO: Jak uvařit kávu v moka konvičce
V čem spočívá tajemství dokonale připravené moka kávy?
Nesmíte ji připálit. Čím méně vody je v zásobníku pod sítkem s kávou, tím vyš stoupá teplota těla konvičky. Pohyb vody neovlivníte, intenzitu ohřevu ano.
Věděli jste, že?
- Moka konvičku si nechal patentovat v roce 1933 Alfonso Bialetti, jehož inspirovala parní přeprava mýdlových bublin v prádelně.
- Přestože jsou na trhu moka konvičky z nerezu, hliník je stále nejlepším materiálem. Dokonale vede teplo a káva z něj chutná lépe.
- Ke koloritu užívání moka konviček patří i nahnědlá patina, která se tvoří na vnitřních plochách. Nikdy ji nedrhněte, ale ponechte zrát a hrubnout.
- V moka konvičce připravíte vždy jen předepsaný počet porcí.
- Elektrická moka konvička má zabudovaný svůj vlastní ohřev.
- Nejjemnější moka kávu připravíte ve vodní lázni. Konvičku postavíte ne přímo na plamen, ale do nádoby s vroucí vodou.
Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!
Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.
TIPY na přípravu domácí kávy: