Stojíte u baru a chcete si objednat kávu. Pravidelně si dáváte latte, ale tentokrát se rozhodnete pro změnu a u baristy si poručíte cappuccino. A pak se zamyslíte a zeptáte se sami sebe – jaký je vlastně rozdíl mezi těmito kávovými nápoji s mlékem?
Stejně jako v mém minulém článku chci i tady připomenout, že píšu o světě výběrové kávy, kde jsou některé věci jednoduše trošku jinak. Berme tedy v potaz, že cappuccino s kopcem mléčné pěny nebo třívrstvé latte macchiato podávané ve vysokém skle nejsou drinky, kterým se tu budu věnovat.
Oba nápoje, cappuccino i latte, mají společné dvě věci
1) v našich středoevropských podmínkách jsou baristé zvyklí připravovat je s jedním shotem espressa. Toto se liší v některých zemích západní Evropy nebo třeba Austrálii či Novém Zélandě.
2) jak do cappuccina, tak i do latte patří mikropěna.
Co je mikropěna?
Pokud vás ihned napadla otázka, co se rozumí mikropěnou, tak jde o na trysce perfektně našlehané (a hlavně nepřepálené) mléko, které má jemnou, až sametovou texturu a dobře se s ním dělá latte art. Takže cappuccino s rozetou nebo tulipánem prosím ano!
Tomuto modernímu cappuccinu se také říká seattle-style cappuccino, takže není těžké odhadnout, odkud k nám dorazilo.
Samozřejmě se stává, že někteří zákazníci vyžadují po baristech „klasické italské cappuccino“, není to nic neobvyklého. Tento drink sestává z 1/3 espressa, 1/3 teplého mléka a 1/3 zmiňované mléčné pěny, často je navíc zasypaný skořicí. V podnicích „třetí kávové vlny“ byste ho však správně dostat neměli.
Je tedy jediný rozdíl mezi oběma nápoji jen v poměru espressa a mléka?
Vlastně ano. Cappuccino se v kavárnách s výběrovou kávou standardně podává o objemu 150-180 mililitrů, latte má objem zhruba 250 mililitrů. Cappuccino je tak v chuti intenzivnější, kávu v něm ucítíte určitě více než v latte.
Jsou ale i baristé, kteří rozlišují typ mikropěny. Ve výsledku pak mléko u cappuccina má přece jen trošku hustější strukturu než latte, ale toto je v praxi z mé zkušenosti velmi individuální.
A čemu dáváte přednost vy?
Jiří Mahr, pražírna COFFEESPOT
Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!
Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.
Mohlo by vás zajímat:
- Od ristretta až po flat white: Poznáte kávové nápoje na bázi espressa?
- Připravte si kávu v Chemexu
- Moka konvička - kávičkářský kult venkova
- Kapky plné chuti - filtrovaná káva s Hario V60
- Aeropress: I ruční kávovar umí výbornou kávu
- French press: 7 kroků k chuťově dokonalé kávě
- Cold Brew Coffee - Unikátní kofeinové osvěžení
- 10 osvěžujících receptů na ledovou kávu z celého světa