Objevte:
Co je Chemex
Když si roku 1941 lékař Peter Schlumbohm poprvé připravil přes papírový filtr kávu na kádince z chemického skla, netušil, že na dlouhou dobu změní svět kávového požitkářství. Spontánně vymyslel levný kávovar, který svým materiálem nezasahuje do chuti připravované kávy.
Osvědčeného a úspěšného designu se chytila firma Chemex Corporation, která vyfoukla z borosilikátového skla dokonalý tvar. Nová baňka ve tvaru přesýpacích hodin v jediném kuse skla vytvořila oporu pro filtrační papír i konvičku pro kávu, která překapávala přes filtr. Dřevěný prstýnek nahradil rukojeť, aby ochránil prsty před popálením.
Chemex - jednoduchý, pro masy dostupný kávovar vyvolal ohlas nejen v kuchyních domácností. O svých přednostech přesvědčil i ty, co si rádi vychutnávají ty nejjemnější odstíny chutí kávy.
Chemex ani po dlouhých desetiletích nic neztratil na své jedinečnosti.
Jakou kávu na Chemex?
Nejlepší káva je ta, která vám přináší největší požitek. Kvalitu získala z půdy a klimatu na plantáži a její chuť společně s absolutní čerstvostí pro vás odemkl pražič. Je jen na vás, abyste si ji namleli doma, pro její maximální aroma.
Lahodné kávy na Chemex
Kávy z edice White Bean nejlépe vyniknou při přípravě alternativními metodami jako je Chemex.
Najít kávy pro měSprávně namletá káva na Chemex má strukturu připomínající krystalový cukr - čili o málo hrubší než na filtr v60 (překapávání). To proto, že filtrační papír přiléhá k hladkému povrchu skla a výluh protéká pouze přes spodní část filtru.
Hrubší mletí zajistí, že se káva nepřeextrahuje a do spodní části konvičky nakape v té správné paletě chutí.
Pokud máte rádi nejen tóny pražených oříšků, karamelu, kakaa a čokolády, určitě si nenechte ujít ovocné a květinové chutě a aroma ze světle pražených káv z naší řady White Bean.
Jak připravit kávu v chemexu
Přípravu zvládnete i bez tréninku. Pokud vás chemex svými křivkami láká již delší dobu, určitě byste si ho měli pořídit.
Neobávejte se toho, že příprava je nad vaše síly. Vše je jednodušší než by se mohlo zdát.
Postup přípravy:
- Vložte do Chemexu papírový filtr, propláchněte ho horkou vodou a vyprázdněte konvičku.
- Vsypte do filtru 38 gramů čerstvě umleté kávy.
- Kávu spařte přibližně 50 mililitry horké vody ohřáté na teplotu 95 °C.
- Když opadne pěna a káva vykvete, krouživými pohyby ji přelijte 600 mililitry horké vody. Extrakce zabere při správném mletí přibližně 4 minuty času.
- Vyberte filtr, odhoďte ho do kompostu a užívejte si připravenou kávičku.
Jak chutná káva z Chemexu
Káva připravena v Chemexu je intenzivní, plná chuti, ale bez pěny. To proto, že oleje obsažené v kávových zrnkách se zachytily v papírovém filtru. Tím rozjasnily chuťový profil, ve kterém odhalíte i jemnější nuance.
Věděli jste že?
- Dobrá pražírna vám na přání pomele kávu přesně na jemnost, která Chemexu svědčí nejvíce.
- Proplachování filtru horkou vodou není krokem hygieny. Jde o uvolnění posledních zbytků chuti celulózy před jejím použitím na filtrování.
- Čerstvě pražená káva se potřebuje vydýchat dvakrát. Jednou po pražení, aby se uvolnily plyny a ustálila její chuť. Podruhé po propaření při extrakci, aby vykvetla v maximální potenciálu chutí.
- Papírové filtry i kávu v nich lze kompostovat. Nepoužívejte ji na přímé hnojení, protože okyseluje půdu.
Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!
Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.
TIPY na přípravu domácí kávy: