Některé z káv v naší nabídce označujeme jako mikrolot. Zjednodušeně jde o exkluzivní část sklizně. Kávu s rodokmenem, u které naprosto přesně víte, odkud pochází a kdo a jak ji zpracoval. Přečtete si, jak se její kvalita určuje a proč stojí za to ji ochutnat.
Co je mikrolot
Představte si, že jste pěstitel kávy. Stabilně produkujete velmi kvalitní zrna. Pak ale zjistíte, že jedna z vašich plantáží, sklizní, či dokonce jen několik rostlin na jedné plantáži mají výrazně lepší třešně, než zbytek. Případně si vytipujete část sklizně a věnujete jí větší pozornost při zpracování či zvolíte ojedinělý postup.
V obou těchto případech jste na své farmě vyprodukovali mikrolot. Je to káva vzácná, po které je vysoká poptávka a odběratelé jsou ochotni si za ni připlatit. Cenu samozřejmě zvyšuje i malé množství takové kávy. Pěstiteli se může podařit sklidit 5 až 40 žoků mikrolotu (tedy 250 a ve výjimečných případech až 2400 kg kávy), což opravdu není mnoho. V přepočtu to je zhruba 1 % celkové světové produkce.
Je mikrolot zárukou kvality?
Ano i ne. Pro nás není problém dostat mikrolot k nám do pražírny. To, že některý z pěstitelů svoji kávu takto označí, negarantuje exkluzivní chuť. A tady se dostáváme na řadu my s nelehkým úkolem. Vybrat mikrolot, který bude v naší nabídce opravdovým kávovým jackpotem.
Domácí příprava mikrolotu
Pro přípravu mikrolotu doporučujeme zvolit alternativní způsoby (aeropress, chemex, v60 dripper…). Ještě lépe tak vynikne výjimečná chuť této kávy. Pokud si nejste jistí, jak na správnou přípravu kávy doma, přečtěte si naše jednoduché návody.
TIPY na přípravu domácí kávy:
- Připravte si kávu v Chemexu
- Moka konvička - kávičkářský kult venkova
- Kapky plné chuti - filtrovaná káva s Hario V60
- Aeropress: I ruční kávovar umí výbornou kávu
- French press: 7 kroků k chuťově dokonalé kávě
- Cold Brew Coffee - Unikátní kofeinové osvěžení
- 10 osvěžujících receptů na ledovou kávu z celého světa
Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!
Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.