Při návštěvě Coffeespotu se kromě kávy těším na jejich kávové sušenky, které mají volně k ochutnání. Netajím se tím, že jich někdy ochutnávám tak dlouho, až zmizí z talíře. Jindy je zase přede mnou musí schovávat. Nezbylo mi nic jiného, než si zjistit recept, protože takové upršené kávové nedělní odpoledne s nimi musí být naprosto dokonalé.
- 275 g hladké mouky
- 200 g másla
- 60 g cukru moučka
- 1/2 kávová lžička soli
- vanilkový cukr (pár kapek vanilkové tresti)
- 20 g jemně mleté kávy, nejlépe Brazílie Cerrado Doce Diamantina
Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr, vanilku mletou kávu a sůl. Přidáme pokrájené máslo a pomoci rukou je s moukou rozmělňujeme do té doby, než se těsto spojí. Vypracujeme, utvoříme váleček a dáme přes noc odležet do chladu.
Druhý den utvoříme kuličky v průměru 3-4 cm a tvarujeme vidličkou. Nahřejeme troubu na 180°C. Poskládáme na plech vyložený pečicím papírem s rezervou mezi plátky, protože těsto pečením trochu nabude. Pečeme asi 10 minut dle trouby. Necháme vychladnout na plechu.
Kávové sušenky mi základní chutí připomínají vánoční vanilkové rohlíčky. Jen o něco máslovější, méně sladké a s lehkou příchutí kávy.
Pár rad na závěr
- Po každém použití propláchněte skleněnou nádobu i filtr čistou vodou. Odstraníte tak zachycené částečky a stopy oleje, které by mohly způsobit hořkou nebo kyselou chuť dalšího nápoje.
- Většinu konviček lze bez obav mýt v myčce.
Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!
Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.
TIPY na přípravu domácí kávy:
- Připravte si kávu v Chemexu
- Moka konvička - kávičkářský kult venkova
- Kapky plné chuti - filtrovaná káva s Hario V60
- Aeropress: I ruční kávovar umí výbornou kávu
- French press: 7 kroků k chuťově dokonalé kávě
- Cold Brew Coffee - Unikátní kofeinové osvěžení
- 10 osvěžujících receptů na ledovou kávu z celého světa