Gesha, či Geisha? Na každý pád káva, která změnila svět výběrovky

Káva Gesha, někdy označovaná i jako Geisha, patří mezi nejznámější a nejdražší kávy na světě. Odkud pochází její popularita a proč se často prodává za ceny, které mohou dosáhnout stovek dolarů za kilogram? Je tato investice opravdu tak výhodná?

Odkud pochází Gesha?

Gesha byla objevena v 30. letech 20. století v pralesích Gori Gesha v Etiopii. Přestože byla poprvé objevena v Africe, až její přesun do Panamy jí zajistil světovou slávu. V roce 2004 na soutěži „Best of Panama“ porotci poprvé okusili její unikátní chuťový profil, který zahrnuje květinové a ovocné tóny, a od té doby je tato odrůda synonymem pro skutečně jedinečnou kávu.

gesha-kava

 

Gesha nebo Geisha? Jak je to s názvem?

Jednou z kuriozit kolem této kávy je samotné označení. Název „Gesha“ je odvozen od oblasti Gori Gesha v Etiopii, kde byla tato káva původně objevena. Nicméně, když byla přivezena do Latinské Ameriky, došlo k chybě v přepisu, a tak se začal používat i název „Geisha“, inspirovaný japonskými hosteskami.

V současné době se používají oba názvy, přičemž „Gesha“ je považován za přesnější, a proto se postupně vrací do povědomí jako správné označení.

 

Stojí Gesha opravdu za tu cenu?

Jedna z nejčastějších otázek mezi kávovými nadšenci je, zda je cena Geshy vždy adekvátní její kvalitě. Ačkoliv tato odrůda často dosahuje mimořádně vysokých hodnocení (často přes 90 bodů na stupnici SCA), ne každá káva nesoucí název Gesha je automaticky výjimečná.

Faktory, jako jsou původ, způsob zpracování, kvalita sklizně a péče o plantáže, mohou výrazně ovlivnit výsledný chuťový profil kávy. To znamená, že zatímco některé Gesha kávy mohou být skutečně výjimečné a nabízet nezapomenutelný zážitek, jiné nemusí vždy odpovídat své vysoké ceně. Spotřebitelé by proto měli být obezřetní a vybírat si Gesha kávu od renomovaných pražíren, které garantují její kvalitu.

gesha-coffee1

 

Co můžete očekávat od šálku Geshy?

Když je Gesha vyprodukována správně, nabízí neuvěřitelně komplexní a jedinečný chuťový zážitek. Typické chuťové tóny zahrnují jasmín, bergamot, tropické ovoce, citrusy a med. Gesha má také jemnou kyselost a hedvábnou texturu, díky čemuž je na světové scéně kávy tak ceněná.

Nicméně, jak již bylo zmíněno, ne každá Gesha splňuje tato vysoká očekávání. Pokud se rozhodnete investovat do této kávy, doporučujeme zaměřit se na původ kávy a na to, jak byla zpracována. Kávy, které vyhrávají prestižní soutěže jako Best of Panama, často stojí za to vyzkoušet, zatímco méně známé Gesha kávy nemusí vždy splnit vysoké standardy.

 

Zajímavost: Návrat do Etiopie

Ačkoliv Gesha získala slávu v Panamě, v posledních letech se začíná vracet zpět do svého domova v Etiopii. Projekt Gesha Village se snaží znovu objevit původní potenciál této odrůdy a přinést ji zpět do jejích kořenů.

Tento projekt, vedený Rachel Samuelem a Adamem Overtonem, kombinuje tradiční etiopské postupy s moderními poznatky, což přináší na trh některé z nejlepších Gesha káv.

gesha-village

 

Je Gesha káva pro vás?

Pokud hledáte kávu, která vám nabídne jedinečný zážitek, a jste ochotni investovat do kvality, pak může být Gesha tou správnou volbou. Nicméně, pokud si nejste jisti, zda je tato káva hodna své ceny, doporučujeme vyzkoušet ji v kavárně, která se specializuje na výběrové kávy.

Tímto způsobem můžete zjistit, zda její chuťový profil odpovídá vašim očekáváním, než se rozhodnete pro koupi celého balení.

Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!

Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.

coffeespot-tym

TIPY na přípravu domácí kávy: