Hojicha: Nový trend v kavárnách s výběrovou kávou

Už jsme tu minule psali o stále větší popularitě matcha nápojů. Matcha, jemně mletý prášek, v posledních letech zaplavil kavárny po celém světě. Ale pozornost si zaslouží i další nápoj, který si rychle získává popularitu už i mimo Japonsko, odkud pochází. Tím nápojem je hojicha.

Co je Hojicha?

Hojicha je japonský čaj, který pochází ze stejné rostliny jako klasické zelené čaje, včetně matcha nebo sencha. To, co ho však odlišuje, je způsob zpracování. Zatímco většina zelených čajů je napařována, aby si zachovala svěží zelenou barvu, hojicha se praží. Tento proces pražení probíhá při vysokých teplotách, čímž se listy zbarví do tmavě hnědé barvy a získají charakteristickou kouřovou, ořechovou chuť.

Pražení také snižuje obsah kofeinu v hojicha, což ho činí ideální volbou pro ty, kteří hledají méně stimulantů, ale stále chtějí vychutnat šálek lahodného čaje.

Hojicha-caj

 

Hojicha a kávová kultura

Proč se hojicha stává stále populárnější v kavárnách zaměřených na výběrovou kávu? Odpověď spočívá ve stále rostoucí poptávce po unikátních a autentických nápojích. Kávová kultura je dnes více než jen o espressu a filtrované kávě; lidé hledají nové chutě, zážitky a způsoby, jak si dopřát něco výjimečného. Hojicha se díky své hluboké, jemné chuti a nižšímu obsahu kofeinu stává ideálním doplňkem kávového menu.

Mnoho kaváren začíná hojichu nabízet jako alternativu k matcha latté. Díky praženým tónům hojicha skvěle ladí s mlékem, ať už klasickým, nebo rostlinným. Výsledkem je nápoj, který je jemný, přesto plný chuti, a nabízí zajímavou variaci pro ty, kteří chtějí vyzkoušet něco jiného než tradiční kávu nebo čaj.

Hojicha-latte

 

Proč zkusit hojicha?

Hojicha nabízí řadu výhod, které z něj dělají atraktivní volbu nejen pro milovníky čaje, ale i pro ty, kteří hledají zajímavé alternativy ke kávě:

  1. Nižší obsah kofeinu: Jak už bylo zmíněno, hojicha má díky pražení výrazně nižší obsah kofeinu než jiné zelené čaje, což z něj činí skvělou volbu pro večerní pití nebo pro ty, kteří se snaží omezit příjem kofeinu.
  2. Unikátní chuťový profil: Hojicha má jemnou, kouřovou chuť s nádechem ořechů a karamelu. Tento chuťový profil je nejen lahodný sám o sobě, ale také skvěle ladí s různými druhy mléka a může být zajímavým základem pro nové nápojové experimenty.
  3. Zdravotní přínosy: I přes nižší obsah kofeinu si hojicha zachovává mnoho zdravotních benefitů zeleného čaje. Je bohatý na antioxidanty a může pomoci snižovat hladinu stresu a podporovat relaxaci.
  4. Variabilita: Hojicha je výjimečně variabilní – může být servírován horký, studený, jako latté nebo dokonce jako součást dezertů a pečiva. Jeho jemná chuťová paleta dává prostor pro kreativitu.

 

Hojicha: Budoucnost kávových menu?

S rostoucí popularitou hojicha nejen v Japonsku, ale i na západních trzích, je pravděpodobné, že tento čaj brzy uvidíme na stále více místech. Pro kavárny, které se zaměřují na výběrovou kávu a chtějí nabídnout něco jedinečného, je hojicha perfektním doplňkem.

Pokud ještě neznáte hojichu, rozhodně stojí za to ji vyzkoušet. Ať už jako náhradu za svůj obvyklý šálek kávy nebo jako nový oblíbený čajový nápoj, hojicha nabízí něco pro každého. V kavárně s výběrovou kávou se tak můžete těšit nejen na skvělou kávu, ale i na šálek autentické japonské hojichy.

 

Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!

Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.

coffeespot-tym

TIPY na přípravu domácí kávy: