Nabídka presovačů je dnes neuvěřitelně široká. Tak moc, že se v ní ztrácíte. Chápeme vás. Proto jsme pro vás sepsali článek, díky kterému si vyberete ten nejlepší presovač domů, na chatu nebo do kanceláře.
Druhy presovačů
S trochou nadsázky bychom řekli, že jednotlivé typy presovačů se liší od toho, jak moc se chcete při přípravě kávy namáhat. Začneme od těch nejjednodušších.
Automatický presovač
Bez debaty nejpohodlnější možnost. Nasypete zrna, dolijete vodu, zmáčknete knoflík. Hotovo. Samozřejmě musíte nastavit hrubost mletí a případně si zvolit, jak moc silnou kávu chcete.
Součástí některých presovačů je nádoba na napěnění mléka. I to udělá přístroj za vás. Automatický presovač se po každém nápoji sám propláchne. Jednou za čas po vás bude chtít odvápnění, což zvládnete se speciálním přípravkem raz dva.
Jediná vaše práce bude vybrat si, do jakého hrnečku si zrovna chcete udělat kávu.
Presovač na kapsle
Další komfortní způsob. Stačí vám jen vložit kapsli, nalít vodu do nádržky a zmáčknout knoflík. Pohodlí a rychlost jsou ale vykoupené různými nevýhodami.
Zaprvé nevíte, jaká káva přesně v kapsli je (pokud nekupujete kapsle vyrobené pražírnami), většinou musíte kupovat určitou značku a některé kapsle není možné recyklovat. Nehledě na to, že nádoba na použité kapsle není zrovna voňavou ani estetickou záležitostí.
Vybrat, vložit, zmáčknout, pochutnat si
Vyzkoušejte naše kávové kapsle a objevte nový rozměr chuti přímo u vás doma!
Vychutnat si espressoPákový presovač
Za trochu práce hodně slušného kafe. Největší odlišností od automatických kávovarů je to, že mletou kávu, kterou máte v páce, stlačíte pomocí tamperu (vypadá trochu jako razítko) a potom zasunete do přístroje.
U pákového presovače si budete muset víc vyhrát s hrubostí mletí, zvláště pak pokud nemáte mlýnek zabudovaný přímo v kávovaru. Důležité je i množství kávy, kterou v páce máte. Pokud je jí moc, může se stát, že vám voda přes páku neproteče. Součástí některých kávovarů je proto takzvaný Razor, což je kovová pomůcka, pomocí které přebytečnou kávu z páky odstraníte.
Další disciplínou je napěňování mléka u presovačů s tryskou ve speciální nerezové konvičce. Chce to cvik, aby se z mléka stala hustá pěna a ne jen bublající tekutina. Většinou vám pomůže manuál, pár instruktážních videí na internetu a metoda pokus omyl.
Ruční presovač
Ruční pákový presovač vypadá trochu jako lis na citrony nebo obří otvírák na víno. Výhodou i nevýhodou v jednom je, že ho nepohání elektřina, ale vaše svaly. Bude to chtít trochu zabrat, abyste si mohli kávu připravit.
Kromě síly v paži potřebujete opět správně umletou kávu, k tomu konvici s horkou vodou a skleničku na nahřátí páky. Pokud počítáme správně, to už máme 3 různé přístroje, což pro někoho může být zbytečně moc.
Na druhou stranu vám ruční presovač udělá z přípravy kávy hezký rituál a obstojí i na chatě bez elektřiny, kde si vodu hřejete na kamnech nebo plynovém vařiči.
Tip na cesty
V případě, že se bez espressa neobejdete ani na cestách, túrách nebo trecích, doporučujeme sáhnout po kapesní variantě ručního presovače, případně po Aeropressu.
TIP: Aeropress: I ruční kávovar umí výbornou kávu
Jak si vybrat správně
Víte vše potřebné o různých typech presovačů a stále tápete? Pro tyhle případy jsme vám vytvořili návodnou grafiku:
Výběr kávy do presovače
Správný presovač pro vás máme. Teď vám doporučíme kávu.
U nás i ve většině dalších pražíren najdete rozlišenou zrnkovou kávu na espresso a na filtr. Vás bude zajímat kategorie espresso. Pak už jen zbývá vybrat si podle stupně pražení a chuťových preferencí. S rychlým výběrem vám pomůže náš vyladěný kávový průvodce.
Nevíte, kterou kávu vybrat?
Náš průvodce výsledky na pár kliknutí dovede k takové, kterou si opravdu vychutnáte.
Najít kávu pro měV posledním kroku si zvolíte velikost balení (větší do kanceláře, ordinace nebo kosmetického salonu, menší domů) a případně hrubost mletí, pokud od nás chcete kávu namlít. To je celé.
Přejeme vám co nejvíc povedených nápojů z vašeho kávovaru.
Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!
Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.
TIPY na přípravu domácí kávy:
- Od ristretta až po flat white: Poznáte kávové nápoje na bázi espressa?
- Připravte si kávu v Chemexu
- Moka konvička - kávičkářský kult venkova
- Kapky plné chuti - filtrovaná káva s Hario V60
- Aeropress: I ruční kávovar umí výbornou kávu
- French press: 7 kroků k chuťově dokonalé kávě
- Cold Brew Coffee - Unikátní kofeinové osvěžení
- 10 osvěžujících receptů na ledovou kávu z celého světa