Snoubení dvou skvělých věcí někdy dopadá doslova dokonale. Přesně tak je to v případě levandulí, které mám spojené hlavně s cestami na jih Francie a romantickými vyhlídkami na levandulová pole, a taky cappuccina, jenž si rád dopřávám ve své oblíbené kavárně, kde mě dokáže zbavit stresu a zahnat zlé myšlenky. Obě věci pak spojují tyto zážitky dohromady a tvoří úžasnou chvíli, která se sice s cestou do francouzské Provence srovnat nedá, ale má k tomu zaručeně blízko.
LEVANDULOVÝ SIRUP
- 1 kg třtinového cukru (pokud možno, co nejtmavšího)
- květ levandule, 30 g (v e-shopech kolem 30Kč)
- 1 l filtrované vody
Cukr nasypeme do hrnce, zalijeme vodou a zahříváme. Mícháme, dokud se cukr úplně nerozpustí a přivedeme k varu. Často mícháme a svaříme na požadovanou hustotu (cca 5-10 minut). Dáváme pozor, aby se tekutina nepřichytla.
Pokud máme hotovo, přisypeme květ, důkladně promícháme a dáme chladit. Po vychladnutí uložíme do chladu na 3.5 dní. Potom přecedíme a je hotovo.
Levandulový sirup je mimo jiné vhodný i pro přípravu letních drinků, např. s vymačkanou limetkou, se sodovkou a ledem nebo dle vlastní fantazie.
LEVANDULOVÉ CAPPUCCINO
Na dno cappuccino šálku kápneme 0,10 - 0,15 ml levandulového sirupu. Do šálku připravíme espresso a doplníme mléčnou pěnou.
Pár rad na závěr
- Po každém použití propláchněte skleněnou nádobu i filtr čistou vodou. Odstraníte tak zachycené částečky a stopy oleje, které by mohly způsobit hořkou nebo kyselou chuť dalšího nápoje.
- Většinu konviček lze bez obav mýt v myčce.
Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!
Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.
TIPY na přípravu domácí kávy:
- Připravte si kávu v Chemexu
- Moka konvička - kávičkářský kult venkova
- Kapky plné chuti - filtrovaná káva s Hario V60
- Aeropress: I ruční kávovar umí výbornou kávu
- French press: 7 kroků k chuťově dokonalé kávě
- Cold Brew Coffee - Unikátní kofeinové osvěžení
- 10 osvěžujících receptů na ledovou kávu z celého světa