Poznejte nejdražší kávu světa. Vše, co chcete vědět o Kopi Luwak

Kopi Luwak, zvaná také cibetková káva, je důkazem toho, že cokoliv s puncem luxusu lidi přitahuje. I takové bizarnosti jako kávová zrna, která prošla trávicím traktem malé šelmy. To už ale předbíháme. Pojďme si tuto kávovou lahůdku představit podrobně.

Kde se vzala Kopi Luwak

Název Kopi Luwak pochází ze spojení indonéských výrazů pro kávu (kopi) a cibetkovitou šelmu zvanou ovíječ skvrnitý (luwak).

Než se tato indonéská káva dostane k lidským rukám, dojde k jejímu „zpracování” právě ovíječem. Šelma sní celé kávové třešně a následně vyloučí kávová zrna, která nedokáže strávit.

Tento proces spolu s bohatou stravou ovíječe propůjčuje cibetkové kávě specifickou vůni i chuť.

Fermentovaná káva se následně upravuje pražením a sušením.

Kopi-Luwak3

 

Jak nezabít luxus přípravou

Je nám jasné, že jako správní milovníci kávy byste si z Kopi Luwak turka neudělali. Jak tenhle skvost připravovat správně?

Cibetková káva je natolik univerzální, že ji můžete připravit na espresso i na filtr. Její chuť hezky vynikne jak v pressovači, tak ve french pressu, aeropressu i dripperech.

Při přípravě doporučujeme pracovat s čerstvě namletou kávou a hlídat si teplotu vody, která by měla mít kolem 95 ℃.

Kopi-Luwak2

 

Chuť cibetkové kávy

Pozor! Pokud si koupíte směs, která se tváří jako cibetková káva, ale Kopi Luwak viděla jen z vlaku, její chuť nezachrání ani sebelepší příprava.

A jak chutná originál? Vyznačuje se nebývalou jemností s nízkou kyselostí, kterou získává fermentací v trávicím traktu ovíječe. V Kopi Luwak najdete spíše těžší, zemitější tóny, což z ní dělá kávu, která není pro každého, ale za ochutnání určitě stojí.

Kopi-Luwak4

 

Zlato v šálku nebo jen zbytečný hype?

V poslední době se vedou spory o to, jestli cibetková káva není jen zbytečně předražená.

Rozhodně se jí nedá upřít kvalita i fakt, že její sběr není úplně jednoduchý a ročně se vyprodukuje jen něco kolem 200 až 500 kg divoce sbírané cibetkové kávy. Její nedostatek v kombinaci s vysokou poptávkou se snaží řešit cibetkové farmy. Káva z farem by vám ale mohla zhořknout na jazyku. Proč?

Zvířátka chovaná v klecích často žijí v otřesných podmínkách. Nicméně souvislý tlak na farmáře tyto neetické chovy redukuje, což má za následek snížení produkce Kopi Luwak. Ani tak si ale ovíječi nežijí v klidu a míru. Řada z nich končí v rukou pytláků, kteří je loví na maso.

Odpůrci tohoto kávového hypu tvrdí, že kromě obtížné dostupnosti není káva nijak výjimečná a nevyplatí se ji kupovat. Někteří argumentují právě týráním zvířat za účelem zisku.

Kde je pravda? Tu si musíte najít sami. Ideálně na dně šálku. Cibetková káva se dá koupit i u nás v Čechách. Pokud toužíte po výjimečném kávovém zážitku, ale na Kopi Luwak vás neužije, podívejte se na naši nabídku limitek.

Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!

Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.

coffeespot-tym

TIPY na přípravu domácí kávy: