Léto přímo vybízí k novým zážitkům. I těm kávovým. Vyrobte si doma sirupy, které udělají z kávy životabudič a dezert v jednom. Jeho příprava je rychlá, jednoduchá a ušetří vám stovky korun.
Základ sirupu
Na základ vám budou stačit jen 2 ingredience — cukr a voda. Co se týče cukru, můžete použít bílý i třtinový podle preferencí.
Jaký dodržovat poměr? Pokud počítáme, že šálek je 250 ml, na základ sirupu potřebujete ⅓ šálku vody na ½ šálku cukru. Poměr si můžete lehce upravit podle toho, jak sladký sirup chcete, případně podle toho, jakou další složku do něj dáváte. Když do sirupu přidáváte například kyselé ovoce (ostružina, malina), můžete kyselost vybalancovat přidáním cukru.
Vodu s cukrem poté pomalu zahřívejte v hrnci spolu s vybranou přísadou, dokud se všechny ingredience nepropojí. Poté sirup krátce povařte, stáhněte plamen a nechte ještě asi 3 minuty probublávat. Následně odstavte hrnec z plotny a nechte sirup zcela vychladnou.
Varianta bez cukru
V případě, že držíte dietu, nebo nemůžete cukru ze zdravotních důvodů, nahraďte klasickou krupici erythritolem. Jde o přírodní sladidlo, které má podobné vlastnosti jako cukr a koupíte ho na internetu i v prodejnách se zdravou výživou.
Jaké jsou top přísady do sirupů
Každý má samozřejmě jiné chutě, je tu ale přeci jen několik sirupů, které svou popularitou převálcují ostatní.
Vanilkový sirup
Pro plnou vanilkovou chuť přidejte do základu zrníčka z 1 vanilkového lusku a ½ lžičky kvalitního vanilkového extraktu. Můžete ubrat cukr, vanilka sama o sobě je přirozeně sladká. Vanilku můžete částečně nahradit nebo zcela vyměnit nastrouhanou tonka fazolí.
Mandlový sirup
U mandlového sirupu stačí přidat do základu lžičku mandlového extraktu a postupovat podle pokynů výše.
Skořicový sirup
U skořice doporučujeme být opatrnější, ½ čajové lžičky postačí. Pokud chcete víc experimentovat, přidejte ke skořici ještě špetku mletého chilli.
Levandulový sirup
Do vody přidejte 3 lžíce levandulových květů, a to ještě před tím, než do hrnce přijde cukr. To proto, aby se chuť levandule stihla do směsi uvolnit.
TIP: Vyzkoušejte naše levandulové cappuccino
Malinový sirup
K základu přidejte šálek čerstvých nebo mražených malin. Po provaření nechte směs vychladnout a přeceďte, abyste se zbavili malinových zrníček.
Mátový sirup
Uvařte si základ bez máty a poté do něj přidejte ⅓ šálku nasekané máty. Promíchejte a za občasného míchání nechte 20 minut macerovat. Hotový sirup přeceďte.
Jak sirup do kávy skladovat
Vychladlý sirup přelijte do vymyté a suché uzavíratelné lahve. Skladujte v lednici a spotřebujte co nejdříve. Sirupy by vám měly vydržet zhruba 14 dní. Čím dřív je ale spotřebujete, tím líp.
Velkou vychytávkou je přelít sirup do tvořítka na led a vytvořit si tak ochucené kostky do ledové kávy.
Nevíte, kterou kávu vybrat?
Náš průvodce výsledky na pár kliknutí dovede k takové, kterou si opravdu vychutnáte.
Najít kávu pro měS jakou kávou sirupy kombinovat
To už je na vás. Sirupy budou skvěle chutnat v espressu, filtrované kávě nebo cold brew. Pozvednou ale i chuť cappuccina nebo latté.
Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!
Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.
TIPY na přípravu domácí kávy:
- Od ristretta až po flat white: Poznáte kávové nápoje na bázi espressa?
- Připravte si kávu v Chemexu
- Moka konvička - kávičkářský kult venkova
- Kapky plné chuti - filtrovaná káva s Hario V60
- Aeropress: I ruční kávovar umí výbornou kávu
- French press: 7 kroků k chuťově dokonalé kávě
- Cold Brew Coffee - Unikátní kofeinové osvěžení
- 10 osvěžujících receptů na ledovou kávu z celého světa