Kávová zrna musí urazit dlouhou cestu z farem z Afriky, Ameriky či Asie, než se dostanou k nám do pražírny.
Často se nás ptáte, jakým způsobem kávu vlastně dovážíme a jak je pro přepravu balena.
Vakuové balení výrazně zpomaluje stárnutí zelených zrn
Ve většině případů jsou to stále jutové pytle. V posledních letech se ale objevují i v tomto směru novinky jako papírové pytle anebo stále oblíbenější Grainpro igelitové pytle a vakuová balení v krabicích.
Jako nejefektivnější forma nákupu kávy se nám osvědčila spolupráce s různými dovozci káv. Takovýchto dovozců je v Evropě velké množství, ale těch kvalitních, splňující všechna naše kritéria a požadavky, je opravdu málo (32cup, Mareterra, Nordic Approach, Cafe Imports). Dobrý importér sám kontroluje a vybírá kávu přímo na plantážích a většinou hledá kávy, které jsou odlišné jak chutí, tak třeba metodou zpracování od běžných standardů. Při našem výběru zohledňujeme i ohleduplné a férové chování vůči farmářům, množství dostupné kávy, poskytované informace o kávě i možnost získání vzorků na ochutnání kávy před objednávkou. Důležitá je i rychlost komunikace a celková organizace, protože kávy je občas malé množství, a proto bývá po vyzkoušení vzorků již vyprodaná.
Příjezd kamionu s kávou a její uskladnění u nás
Dovoz kávy si zajišťujeme sami díky síti kontaktů s přepravními společnostmi. A jak to probíhá? Po objednávce pošleme přímo k dovozci například do Barcelony, Terstu nebo Antverp kamion, kde naloží na dřevěných paletách žoky se zelenou kávou a už to frčí. U nás ve skladu kávu složíme a po přebírce pečlivě uskladníme a zaevidujeme do našeho systému zásob. Máme tak přehled o tom, jak rychle ta která káva ubývá, a díky tomu se můžeme zavčas poohlédnout po další várce.
Získávání těch nejkvalitnějších kávových zrn věnujeme mnoho času a úsilí. Pro výsledný efekt je to však potřeba. Náročnost spočívá i v tom, že kávu, na které si budete pochutnávat za půl roku, vybíráme už teď. Spokojenost našich zákazníků je pro nás prioritou a naším přáním je, aby každý šálek byl i tak trochu zážitkem.
Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!
Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.
TIPY na přípravu domácí kávy:
- Připravte si kávu v Chemexu
- Moka konvička - kávičkářský kult venkova
- Kapky plné chuti - filtrovaná káva s Hario V60
- Aeropress: I ruční kávovar umí výbornou kávu
- French press: 7 kroků k chuťově dokonalé kávě
- Cold Brew Coffee - Unikátní kofeinové osvěžení
- 10 osvěžujících receptů na ledovou kávu z celého světa