Na začátku roku 2019 nás vyzpovídala redaktorka z týdeníku EURO Bára Vojtová.
Rok 2018 přinesl mnoho událostí a změn. Chcete vědět co se u nás v pražírně kávy aktuálně děje?
Přečtěte si náš rozhovor:
Většina lidí si kvalitní produkty spojuje s výjimečnými příležitostmi. My ale chceme, aby kvalitní káva byla přirozenou součástí běžného dne.
CO JE U COFFEESPOTU SE ZAČÁTKEM ROKU NOVÉHO?
Nový rok u nás začal ve velkém tempu, a tak jako obvykle i tento rok pro nás bude zlomový. Čeká nás velké stěhování do nové vlastní pražírny, kterou nyní dokončujeme.
PROČ JSTE SE ROZHODLI INVESTOVAT DO NOVÉ PRAŽÍRNY?
Snažíme se vždy plánovat a vidět budoucnost hodně dopředu. Takže to byl logický – a čas ukázal, že i nutný – krok. Koncem roku 2016 jsme si sedli a spočítali, že pokud bude zákazníků stejným tempem přibývat, stávající pražicí stroj a prostory nám časem nebudou stačit.
Naše předpověď se do puntíku naplnila. Dnes jsme na hranici kapacit pražení a k pražírně s prodejnou v Huštěnovicích využíváme další dva externí sklady na nepraženou kávu a obalový materiál. Aktuálně je naším největším nepřítelem čas, který strávíme právě na cestách mezi sklady a pražírnou.
CO SI OD TOHOTO KROKU SLIBUJETE?
Nový stroj s více než dvojnásobnou kapacitou a přesun skladů na jedno místo nám ušetří čas tolik potřebný k udržení a neustálému zlepšování kvality a konzistentnosti pražení. Také bude možné více se věnovat zákazníkům. Těm zároveň umožníme koukat nám přímo z prodejny doslova pod ruce při balení a pražení. Chceme, aby všichni mohli nahlédnout do celého procesu, kterým se zabýváme.
V JAKÉ FÁZI SE AKTUÁLNĚ NACHÁZÍTE?
Momentálně dokončujeme stavbu, kde by měla začátkem února proběhnout kolaudace výrobních prostor. Mezitím vyplouvá z americké Kalifornie pražicí stroj od jednoho z nejprogresivnějších výrobců pražicích technologií na světě – firmy Loring. Ten budeme instalovat v průběhu března.
Takže se pomalu blížíme do cíle. Stěhování zatím připadá na cca duben / květen.
MUSELI JSTE KVŮLI TOMU NABRAT NOVÉ ZAMĚSTNANCE, NEBO ZVLÁDÁTE OBJEDNÁVKY A PÉČI O ZÁKAZNÍKY K TOMU VŠEMU SAMI?
Vše se snažíme zvládnout sami. Někdy je to doslova maraton. Zákazník to skutečně v žádném ohledu nesmí poznat. Na to se soustředíme po celou dobu.
JAK SE INVESTICE DO NOVÉ PRAŽÍRNY PROJEVÍ V PRODUKTECH A SLUŽBÁCH PRO ZÁKAZNÍKY?
Celý projekt má mít za výsledek přiblížení pražírny ještě více zákazníkům. Chceme se posunout o krok dál i v tom, být ve všech ohledech profesionální. A k tomu je potřeba odpovídající zázemí a výrobní technologie.
ČERPÁTE NA PROJEKT TAKÉ NĚJAKÉ DOTACE, ČI MUSÍTE FINANCOVÁNÍ ZVLÁDNOUT CELÉ SAMI?
Celý projekt financujeme sami. Více než polovinu prostřednictvím podnikatelského úvěru od banky a zbytek z vlastních úspor.
ODRAZÍ SE TO NĚJAKÝM ZPŮSOBEM DO CEN ZBOŽÍ?
Na ceny to určitě žádný vliv mít nebude. A když, tak zcela minimální.
PLÁNUJETE TAKÉ ZÁKAZNICKÉ EXKURZE DO PRAŽÍRNY?
Poptávka po exkurzích, workshopech a ochutnávkách je veliká, takže s tím určitě počítáme.
NEUVAŽUJETE V RÁMCI NOVÉ PRAŽÍRNY VYBUDOVAT TAKÉ MALOU KAVÁRNU?
Pro začátek chystáme prodejnu kávy a espresso bar. Pro letní dny chceme vybudovat vedle pražírny venkovní posezení. To je ale další etapa, ke které se doufám dostaneme ještě letos.
JAKÉ JE HLAVNÍ POSELSTVÍ TOHO, CO DĚLÁTE?
Od úplného začátku se snažíme o to, aby kvalitní káva nebyla jen sváteční záležitostí. Většina lidí si kvalitní produkty spojuje s výjimečnými příležitostmi, ale my chceme, aby byla kvalitní káva přirozenou součástí běžného dne co největšího počtu lidí.
KDY BUDE MOŽNÉ OCHUTNAT PRVNÍ KÁVU Z NOVÉ PRAŽÍRNY?
Pokud půjde všechno podle plánu, první kávová zrnka by měla v Babicích zavonět v průběhu dubna.
VNÍMÁTE, ŽE SE S KAŽDÝM ROČNÍM OBDOBÍM MĚNÍ OBLÍBENOST RŮZNÝCH DRUHŮ KÁVY?
Snažíme se v tom dlouhodobě najít nějaké pravidlo, ale čím dál víc sledujeme, že roční období na výběr kávy nemají žádný vliv.
JAKOU KÁVU MOMENTÁLNĚ PIJETE NEJRADĚJI VY OSOBNĚ?
U nás aktuálně vede Kolumbie (Hugo Guarnizo) a Etiopie (Wolichu Wachu Natural). Jsou to krásně ovocné a svěží kávy, ideální pro filtrovanou přípravu.
Stáhnout celý článek [PDF, 803 kB]
Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!
Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.
TIPY na přípravu domácí kávy:
- Připravte si kávu v Chemexu
- Moka konvička - kávičkářský kult venkova
- Kapky plné chuti - filtrovaná káva s Hario V60
- Aeropress: I ruční kávovar umí výbornou kávu
- French press: 7 kroků k chuťově dokonalé kávě
- Cold Brew Coffee - Unikátní kofeinové osvěžení
- 10 osvěžujících receptů na ledovou kávu z celého světa