Už jste slyšeli, že káva je občas označována jako arabské víno? Mnoho milovníků a znalců vína se stane i milovníky kávy. Naše pražírna je situována na Slovácku, kde v nadsázce děti vezmou do ruky láhev vína hned, jak odloží tu kojeneckou. Jak je to tedy s podobností kávy a vína?
Ve světě výběrové kávy se často můžeme setkat s odkazováním na ochutnávku vína ve vztahu k rozpoznávání aroma, chutí a kvality. A jakožto podobné zemědělské produkty mají kávové třešně a hroznové víno mnoho společného. Co se ale týče povědomí, vnímání a porozumění těchto podobností a na jakém základě si mohou konzumenti kávu vybírat, má káva stále ještě mnoho co dohánět.
Srovnání plodů kávovníku (vlevo nahoře) a vinné révy (vpravo dole)
Oblast vína je daleko úspěšnější ve vzdělávání svých zákazníků o svém produktu a vysvětlení, proč je dané víno unikátní, proč v něm najdeme určitá aromata a chutě, proč se setkáváme s různými úrovněmi kvality, a s tím souvisejícími různými cenovými relacemi. Oblast kávy je alespoň 20-30 let pozadu v komunikaci těchto aspektů směrem k zákazníkovi.
Pro mnoho lidí je káva stále jen „nakopávač“, který nám pomůže probrat se ráno ze spánkového režimu a udrží nás na nohou po zbytek dne. A na tom není nic špatného. Účinky kofeinu už okusil snad každý z nás a rádi je využíváme pro náš prospěch. Pokud ale proniknete do světa výběrové kávy, kde budete narážet na různé odrůdy z různých oblastí připravovaných různými metodami, garantujeme vám, že nebudete litovat.
S ochutnávkami vína se můžeme setkat na každém rohu
Ve víně je možné naleznout okolo 200 různých chuťových složek. U kávy se však můžeme setkat až s 500 chuťovými složkami! Stejně jako u vína, i u kávy je celá řada faktorů, které společně dotvářejí finální šálek, který nám přistane na stole. Výběrem odrůdy a klimatickými podmínkami to začíná, zpracováním a správným zacházením se zelenou kávou to pokračuje a pražením a přípravou kávy to končí. Každé zrnko kávy čeká dlouhá cesta až k nám, konzumentům, a proto je záhodno ocenit a patřičně si vychutnat konečný šálek.
Cupping je forma ochutnávky kávy praktikována zejména kávovými profesionály
Pronikání do komplexních chutí kávy by ale v žádném případě nemělo být trápení, ale hlavně zábava. Zkuste si pro začátek přečíst popis chutí kávy, který naleznete na obalu kávy z každé pražírny, která to myslí s kvalitou vážně. Dokážete rozpoznat ovocné a květinové tóny v Etiopské kávě z oblasti Yirgacheffe nebo čokoládové a oříškové tóny v Brazilské kávě?
Pár rad na závěr
- Po každém použití propláchněte skleněnou nádobu i filtr čistou vodou. Odstraníte tak zachycené částečky a stopy oleje, které by mohly způsobit hořkou nebo kyselou chuť dalšího nápoje.
- Většinu konviček lze bez obav mýt v myčce.
Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!
Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.
TIPY na přípravu domácí kávy:
- Připravte si kávu v Chemexu
- Moka konvička - kávičkářský kult venkova
- Kapky plné chuti - filtrovaná káva s Hario V60
- Aeropress: I ruční kávovar umí výbornou kávu
- French press: 7 kroků k chuťově dokonalé kávě
- Cold Brew Coffee - Unikátní kofeinové osvěžení
- 10 osvěžujících receptů na ledovou kávu z celého světa